donderdag, maart 06, 2008

 

30 miljoen voor kernen

Brabant: dertig miljoen voor kernendonderdag, 06 mar 2008 14:57 Door: BNDeStem
In de regeerperiode 2007-2011 heeft de provincie Noord-Brabant dertig miljoen euro beschikbaar voor het bevorderen van het welzijn in de kleine kernen. Dat is bijna drie keer zo veel als in de vorige regeerperiode.

Gedeputeerde Brigitte van Haaften zou deze blijde boodschap gisteravond komen brengen tijdens een bijeenkomst van de vereniging Kleine Kernen in Noord-Brabant in De Parel in Fijnaart.

Maar Van Haaften was ziek en daarom stuurde ze haar top-ambtenaar Frans van Dooremalen. De provincie heeft niet alleen een zak geld klaar staan voor de kleine kernen, maar ook plannen. Als de politiek daar eind deze maand 'ja' tegen zegt, dan kunnen kort daarna investeringsplannen worden ingediend in Den Bosch.

Daarbij benadrukte Van Dooremalen dat het moet gaan om integrale plannen, die ook integraal beoordeeld worden: "De provincie is meer en meer in staat om plannen niet alleen te beoordelen op hun economische en ruimtelijke, maar ook op hun sociale betekenis."
Van Dooremalen introduceerde ook een nieuw begrip in de wereld van de kleine kernen: het IDOP. Dat staat voor Integraal Dorps Ontwikkelings Plan. Met instemming van het gemeentebestuur kunnen de kleine kernen binnen enkele maanden IDOP's inleveren op het provinciehuis in Den Bosch.

Ad Vermeulen van de Dorpsraad Moerdijk was niet erg enthousiast over de IDOP's: "Zulke plannen horen we om de vier jaar. Zó is het Dorpspunt in Moerdijk gekomen en ook weer ter ziele gegaan. De provincie ontwikkelt wel beleid, maar van uitvoering komt nooit iets terecht."
Positiever was de Moerdijkse wethouder Marjolein de Wit: "Wij hebben panklare stads- en dorpsplannen, die vastgesteld zijn door de gemeenteraad. Ik ben benieuwd naar de criteria die de provincie hanteert voor subsidies." BN/De Stem 6 maart 2008.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?