zaterdag, juni 25, 2005

 

Gat in de markt?


Consument wil meer ruimte voor varken, kip en koe


Datum: 23 juni 2005
Consumenten vinden diervriendelijke leefomstandigheden voor koeien, kippen en varkens belangrijk, maar hebben er in de praktijk weinig weet van. Dat blijkt uit een consumentenonderzoek van het ministerie van Landbouw. Meer leefruimte vinden zij de belangrijkste verbetering in het leven van de landbouwdieren.

De overheid is volgens 64 procent van de ondervraagden verantwoordelijk voor het verbeteren van het dierenleven. Het Rijk legt deze taak juist steeds meer op het bordje van veehouders en consumenten zelf. Bijna de helft (47 procent) vindt het een taak van de boeren de dieren een beter leven te bezorgen. Eenvijfde van de consumenten dicht zichzelf een rol toe bij het verbeteren van het dierenleven, aldus het ministerie van Landbouw donderdag.

Dierenwelzijn is een publieke zaak, vinden de consumenten. Daarom kan de overheid wat dat betreft niet langs de zijlijn blijven staan. Nu vinden de klanten in de supermarkten 'gewoon vlees' en biologisch vlees in de schappen. De keus valt daarbij vaak op het goedkopere gewone karbonaadje.

Om het leven van de dieren beter te maken zou de overheid hiertussen bijvoorbeeld de opzet van een ,,middensegment'' kunnen stimuleren. Vlees dat wel diervriendelijk is, maar niet biologisch, zo adviseert het Consumentenplatform van het ministerie.

Dat platform raadt tevens aan het maatschappelijk vertrouwen in de veehouderij te verbeteren. De individuele boer wordt nog wel vertrouwd, maar als het over de veehouderij als geheel gaat is er zelfs sprake van wantrouwen volgens het onderzoek.

Bron: ANP

Zie ook http://www.boergondischrijk.nl





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?