vrijdag, juni 24, 2005

 

Reconstructie Algemeen

Hier volgt algemene informatie over de reconstructie. Aan het einde van dit bericht staat een link naar de provincie site over de reconstructie en plan A en plan B van Peel & Maas.


Brabant werkt aan een leefbaar platteland
Meedenken over Revitalisering Landelijk Gebied
Fraaie beekdalen. Koeien in de wei. Mooie bossen. Noord-Brabant is mooi en dat willen we met z’n allen zo houden. Dat gaat niet vanzelf. Zeker niet in een provincie die economisch snel
groeit. Om het platteland economisch vitaal, groen en leefbaar te houden, worden nu plannen gemaakt. Hoe zorgen we dat agrariers die hun bedrijf willen voortzetten op de goede plek zitten? Hoe kunnen we ook goed rekening houden met ‘water’ om verdroging tegen te gaan maar ook overstromingen te voorkomen? Op welke manier kunnen we versnippering van de natuur tegengaan? Op dit moment wordt geprobeerd op onder andere deze vragen antwoord te geven. Dat gebeurt in het kader van het grote project “Revitalisering Landelijk Gebied”, ook wel reconstructie genoemd. Deze folder gaat over dat proces. U kunt meepraten. Graag zelfs!
Meer ruimte voor natuur en water, gezonde landbouwbedrijven, het creëren van nieuwe economische bedrijvigheid, een voor recreant en bewoner aantrekkelijker landschap en een schoner milieu. Daar gaat het eigenlijk om. Voor een leefbare toekomst is het platteland van wezenlijk belang. Het buitengebied vormt de groene long voor de inwoners van Noord-Brabant. Maar het is ook het werkgebied van boeren en tuinders, het leefgebied van planten en dieren én een mooie omgeving voor recreanten.
Er is een aantal problemen. Landbouw en natuur zitten elkaar soms in de weg. De kwaliteit van het water is niet zoals die moet zijn. Flora en fauna gaan achteruit. Met een betere inrichting van het buitengebied kan een aantal van die knelpunten worden opgelost.
Gaat het hele buitengebied van Brabant op de schop? Nee, zeker niet. Maar er zal wel een flink aantal veebedrijven worden verplaatst, er komt meer natuurgebied en de beken krijgen meer ruimte om te kronkelen. De revitalisering van het landelijk gebied moet ertoe leiden dat de verschillende functies de ruimte krijgen om tot hun recht te komen. In het ene gebied kan de landbouw groeien (landbouwontwikkelingsgebied), elders staan natuur en landschap boven aan de verlanglijst (extensiveringsgebied). En weer ergens anders ontstaat een bont patroon van landbouw, natuur en recreatie (verwevingsgebied). Zoneren heet dat met een mooi woord.
Veel mensen zijn bij dit proces betrokken. Boeren en burgers, politici en ambtenaren, ondernemers, vertegenwoordigers van talloze organisaties. Noord-Brabant moet eruit komen te zien, zoals wij dat met z’n allen willen. Om goede plannen te maken is ook uw mening van belang.

Geschiedenis:

http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/08/geschiedenis-reconstructie-brabant.html

Zie ook de provincie site:

http://www.brabant.nl/Wonen/Ruimte%20in%20Brabant/Het%20project%20Revitalisering%20landelijk%20gebied.aspx

Plan A (beknopt)

http://www.brabant.nl/upload/documentatie/r/rvst_reconstructieplan-milieueffectrapportdeelapeelenmaas.pdf

Plan B (uitgebreid)

http://www.brabant.nl/upload/documentatie/r/rvst_reconstructieplan-milieueffectrapportdeelbpeelenmaas.pdf

Visie van de overheid:

Het reconstructieplan is een onderdeel van een totale plattelandsvisie van de overheid. Wil je meer weten over het overkopelende kader lees dan:

http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/03/plattelandsontwikkeling.html

Hebt u een idee of plan om de kans die Reconstructie bied te benutten in de Peel & Maas (Gemeenten: Grave, Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis, Mill & Sint Hubert, Landerd, Boekel, Uden, Veghel) regio. Neem dan contact op met Streekmanager Twan Goossens tel: 06 51 63 1647






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?