zondag, augustus 28, 2005

 

Koolzaad niets schoner dan dieselolie

Subsidiëren van biodiesel en 'puur plantaardige olie' is uit oogpunt van milieubeleid én kosten regelrechte onzin. De puur plantaardige olie (ppo) - de als milieuvriendelijk gekenschetste tegenvoeter van dieselolie - geeft niet minder, maar mogelijk zelfs méér uitstoot van vervuilende stoffen.
Die conclusies zijn te distilleren uit het rapport 'Op (de) weg met pure plantenolie' van onderzoekscentrum CenterNovem in Utrecht en CE in Delft. Het milieurendement van plantaardige olie, al dan niet als 'biodiesel' gemengd met diesel, is zo ongeveer nul en het kost erg veel geld om het te maken. De brandstofprijs per kilometer ( 0,08 à 0,15) is vier maal zo hoog als die voor diesel (0,02).
Niet weinig boeren vestigen dezer jaren voor hun voortbestaan hun hoop op biobrandstof: puur plantaardige olie, biodiesel of bio-ethanol. Voor die eerste twee categorieën adviseert CenterNovem in feite: niet doen.
Minister Veerman van landbouw trekt niettemin al maanden rond om de teelt van koolzaad (voor de olie) en de ontwikkeling van verwerkingsbedrijven te stimuleren. Zo wordt momenteel aan (plannen voor) een biodieselfabriek gewerkt in de Eemshaven en verrijst Nederlands eerste biodieselfabriek in Emmen.
Allemaal goed bedoeld, maar een zinloze exercitie, zeggen de onderzoekers. Die zogeheten puur plantaardige olie (ppo) - de als milieuvriendelijk gekenschetste tegenvoeter van dieselolie - geeft niet minder en waarschijnlijk zelfs méér uitstoot van vervuilende stoffen.
Volstrekt onzinnig
Hij kan iets minder uitstoot van broeikasgas (zoals CO2 en N2O, dat is lachgas) geven, maar ook dat is lang niet zeker. Daartegenover staan enorme kosten om ppo of biodiesel (een mengsel van ppo en de klassieke diesel) te maken.
Onderzoekster Bettina Kampman van CE zegt: "Uit oogpunt van milieubescherming is de koolzaadroute volstrekt onzinnig. Als je de luchtvervuiling door diesel in Nederland wilt verbeteren, moet je andere dingen doen." Kampman analyseerde teelt, fabricage, gebruik en kosten van deze 'groene' brandstof.
Bij de teelt gaat het eigenlijk al mis, ook omdat er veel (kunst-)mest bij nodig is die, zowel bij productie als bij uitstrooien op het land nogal wat 'foute' uitstoot oplevert. Ook de opbrengst van een koolzaadakker kan fors variëren, waardoor zowel kwaliteit als uiteindelijk milieurendement kunnen worden beperkt.Bron: Dagblad van het Noorden 26 augustus 2005.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?