vrijdag, augustus 12, 2005

 

Niet meer eindeloos inspraak en bezwaar

De overheid heeft vorige maand een start gemaakt met het bekorten en beperken van de procedures voor besluiten op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening.
Bestemmingsplannen, bouw- en milieuvergunningen en dat soort zaken kunnen zich voortslepen als een eindeloze rij mensen gebruik maakt van het recht op inspraak en dat dan ook nog vaak twee keer per besluit.
Het recht op het indienen van een zienswijze, zoals dat nu heet, is sinds 1 juli voorbehouden aan belanghebbenden, die daadwerkelijk hinder kunnen ondervinden van het besluit. Overigens gelden ook milieuorganisaties die een algemeen milieubelang behartigen als belanghebbende.
Met bestemmingsplannen en artikel 19-procedures mag nog wel iedereen zich bemoeien, maar alleen de al genoemde belanghebbenden mogen naar de rechter stappen als de betreffende overheidsinstantie de zienswijze naast zich heeft neergelegd. Verder geldt voor alle besluiten nu dat er nog maar één openbare voorbereidingsprocedure komt, waar direct een volledig beargumenteerde zienswijze bij moet worden ingediend.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?