zaterdag, augustus 13, 2005

 

Reconstructie geen effecte op grondprijs

De reconstructieplannen hebben geen effect op de grondprijzen. Dat concludeert de vakgroep agrarisch onroerend goed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM AOG).
"Terwijl we eerst vreesden voor prijsverschillen tussen de landbouwontwikkelings-, verwevings- en extensiveringsgebieden, moeten we nu concluderen dat het effect van de reconstructie meevalt", zegt voorzitter Harry Boertjes van NVM AOG.
In de reconstructieplannen van Limburg, Noord- Brabant, Gelderland, Utrecht en Overijssel is het gebied verdeeld in 3 categorieën. In het landbouwontwikkelingsgebied krijgt de landbouw, vooral de intensieve veehouderij, voorrang. In het verwevingsgebied komt zowel landbouw als natuur voor en in het extensiveringsgebied krijgt de natuur voorrang en mogen intensieve bedrijven niet uitbreiden.
"Het blijkt nu dat de grondprijzen in landbouwontwikkelingsgebieden niet hoger zijn dan in de andere gebieden", zegt Boertjes. "Dat komt vooral doordat intensieve veehouderij, waar de hele reconstructie om draait, geen belangrijke speler is op de grondmarkt. De grondgebonden veehouderij ondervindt niet veel belemmeringen van de reconstructieplannen." De verkoop van gebouwen in de extensiveringsgebieden blijkt mee te vallen. "Wij vreesden dat deze objecten moeilijk verkoopbaar waren. Dat blijkt mee te vallen. De prijzen van deze panden gaan gewoon mee met de prijzen in de rest van het gebied."
Publicatiedatum: 12 augustus 2005





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?