zondag, september 04, 2005

 

Regels niet klaar voor innovaties

Het geslotenkas systeem is een van de meest spraakmakende innovaties in de landbouw. Door gebruik te maken van een warmtewisselaar, die in de zomer de kas koelt en de warmte diep in de grond opslaat om deze warmte in de winter weer te benutten, is een kassencomplex van een energie slurper energie leverancier geworden. De kas moet dan wel iets hoger worden dan een traditionele kas. Regelgeving gaat uit van traditionele systemen en heeft dus problemen met dit innovatieve concept (TG). lees verder:

Bouw GeslotenKas Rilland stilgelegd
De gemeente Rilland heeft de bouw van de 1,6 hectare grote GeslotenKas van tomatentelers Cees en Leo van der Lans stilgelegd. De kas is met een hoogte van 7 meter 1 meter hoger dan de vergunning toestaat.
Woordvoerder Wilco Wisse van de broers Van der Lans erkent dat de kas hoger is dan de hoogte die in de vergunning is vermeld. Dat komt omdat het aanvankelijk de bedoeling was een traditionele kas te bouwen met luchtramen. ā€¯Vervolgens is besloten tot de bouw van een GeslotenKas. En daarbij hoort een luchtcirculatiesysteem dat de nodige ruimte in beslag neemt en waardoor de kas hoger wordt."
De broers en de gemeente zijn met elkaar in gesprek over een oplossing.
Publicatiedatum: 3 september 2005Door: Agrarisch Dagblad





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?