zaterdag, september 24, 2005

 

Van boer naar recreatieondernemer


SINT ANTHONIS - Boeren, burgers en buitenlui krijgen in het buitengebied van de gemeente Sint Anthonis meer mogelijkheden op het gebied van toerisme en recreatie. Dat varieert van kanoverhuur tot de bouw van een sauna.

"Heerlijk, die verruiming van toeristische en recreatieve mogelijkheden in de gemeente Sint Anthonis", zegt Mart Albers (43) uit buurtschap Rijkevoort-De Walsert. Albers is met zijn vriendin Patricia Verschuren eigenaar van An 't Hoag. Deze minicamping opende deze zomer zijn poorten. "Ik ben een man die graag vooruit wil. Omdat de gemeente de regels aan gaat passen kan ik een groepsaccommodatie neerzetten en mag ik er een tuinterras bij aanleggen. En als ik heel veel geld verdiend heb, kan ik hier een appartementje bouwen."Albers is een van de ondernemers uit de gemeente Sint Anthonis die nieuwe plannen kunnen maken. Maandag besluit de gemeenteraad van Sint Anthonis akkoord te gaan met nieuw toeristisch-recreatief beleid in het buitengebied. Wethouder Koos Geene: "We willen ons beleid verbreden, omdat we slagvaardig willen kunnen optreden naar onze ondernemers toe. Tot nu toe konden we aanvragen op het gebied van toerisme en recreatie in de buitengebieden pas honoreren als het ging om uitzonderingen. We moesten met die voorstellen naar de raad. Dat willen we best doen, maar dat duurt allemaal veel langer dan wanneer je het beleid verandert. Wij maken het toeristisch-recreatief gebied in onze gemeente groter." Door nieuw beleid en de invoering van de nieuwe stankwet die voor de boeren meer nevenactiviteiten toestaat dan nu het geval is, biedt Sint Anthonis, als eerste gemeente in deze regio, meer mogelijkheden voor toeristisch-recretaieve activiteiten op het platteland. Geene: "Zo willen we het buitengebied een impuls geven; het wordt economisch niet alleen meer gedragen door de agrariërs. De leefbaarheid neemt toe. Er komen meer mensen in de dorpen wonen, er gaan meer kinderen naar de scholen. Nee, het buitengebied is geen probleemgebied. Het aantal agrariërs neemt elk jaar wel fors af, maar in de gemeente Sint Anthonis valt het nog wel mee."De gemeente heeft inmiddels zo'n tien verzoeken binnengekregen voor kleinschalige activiteiten. Geene: "Dat zijn vooral mensen uit het buitengebied, maar ze komen ook uit de dorpskernen.

"Toerisme is een van de belangrijkste onderwerpen voor de gemeente Sint Anthonis, die de slogan voert:. '10.000 bunder landelijk schoon'. "We hebben in Sint Anthonis per jaar 300.000 overnachtingen van toeristen. Dat is veel meer dan in de andere gemeenten in het Land van Cuijk. Toerisme schept banen. Nu werken er zo'n driehonderd mensen in de toeristenindustrie van Sint Anthonis. De gemeente gaat na de verbreding van het beleid zelf niets exploiteren; wij facilitairen alleen maar, wij zorgen dat de ondernemer aan de slag kan met de voorstellen die zijn ingediend en goedgekeurd. Zo leggen wij bijvoorbeeld de eerste contacten met subsidieverstrekkers."

Twan Goossens, die voor negen gemeenten als streekmanager Peel & Maas werkt, heeft ook te maken met het nieuwe beleid. "Dat is een goede zaak. De agrarische sector heeft het lastig, de landsgrenzen gaan meer open en dat betekent meer concurrentie van buitenaf. Sommige agrariërs kiezen voor schaalvergroting, anderen voor andere activiteiten. Dit onderwerp leeft sterk onder de boeren." Als het gaat om nevenactiviteiten heeft Goossens vaak een bemiddelende rol. "Er is sprake van een cultuuromslag. Nu gaat het meer om denken in mogelijkheden, dan in onmogelijkheden. De sfeer was vroeger: nee, tenzij. Nu is: ja, mits."Henrie Manders, specialist ruimtelijke ordening van de ZLTO, weet niet exact hoeveel meer aanvragen er zijn gekomen van agrariërs die iets erbij willen doen. "Maar ze zijn nu wel een wezenlijk bestanddeel van de zaken die wij behandelen. Vaak willen zij hun inkomen vergroten. Over het algemeen gaat het niet zo denderend in de agrarische sector. Boeren zijn op zoek naar iets erbij. De meest voorkomende nevenactiviteiten liggen in de recreatieve sfeer. De verblijfsrecreatie loopt van een minicamping tot stallen die verbouwd worden tot luxe appartementen. Het idee van de groepsaccommodatie, vijftig studenten in de stal, is achterhaald. Het is niet lucratief genoeg. Je kunt beter kwaliteit bieden en je richten op het hogere marktsegment. Mensen die voor luxe komen, willen daar voor betalen."Eigenaar Gerard van Dasler van recreatiebedrijf De Ullingse Bergen in Sint Anthonis is blij dat hij meer mogelijkheden krijgt. Hij houdt zich evenwel op de vlakte als het gaat om nieuwe activiteiten bij onder meer bij De Heksenboom, het horeca-etablissement van Van Dasler aan 'de poort' van de Staatsbossen. "Je moet goed omgaan met dergelijke zaken en zorgvuldig zijn met dat stukje natuur. Jarenlang hebben we hier een beleid gehad van: dit mag niet en dat mag niet. Nu is het een keer andersom." Bron: Gelderlander 24 september 2005





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?