dinsdag, oktober 11, 2005

 

43 te verplaatsen bedrijven

In Brabant zijn 43 bedrijven geselecteerd die in aanmerking komen voor verplaatsing van hun intensieve veehouderij uit extensiveringgebieden rondom natuurgebieden. Eerder dit jaar hadden zich 107 bedrijven aangemeld. Naar verwachting zullen de bewindslieden van LNV en VROM binnenkort 8,75 miljoen euro beschikbaar stellen voor verplaatsing. Met dit budget kunnen dan tien bedrijven extra in aanmerking komen voor deelname.

Oorspronkelijk was er 12,5 miljoen euro beschikbaar. Op verzoek van Provinciale Staten hebben GS het budget van 2007 naar voren gehaald. Daardoor is 25,5 miljoen beschikbaar. Desondanks is dat bedrag niet toereikend om alle verzoeken te honoreren. Aan de verplaatsing zijn voorwaarden gesteld aan de grootte van het bedrijf, de aangemelde locatie moet in een extensiveringgebied en als een bedrijf aan een eerdere regeling (VIV) heeft deelgenomen en in een laat stadium zich heeft teruggetrokken, is hernieuwde deelname niet mogelijk.Uiteindelijk komen 41 bedrijven niet in aanmerking, omdat ze niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen. De selectie in de resterende 66 bedrijven is gebeurd op basis van prioritering: het meeste maatschappelijk effect in relatie tot maatschappelijke investering. De totale berekende vergoeding voor de 66 bedrijven komt op € 48 miljoen, variërend van € 161.000 tot € 3.500.000 per bedrijf, met een gemiddelde van € 721.000. In de geselecteerde groep varieert de berekende vergoeding van € 161.000 tot € 1.450.000, met een gemiddelde van € 512.800. De Brabantse gedeputeerde voor ruimtelijke ontwikkeling en landbouw Paul Rüpp (CDA) hoopt dat met deze stap dynamiek op gang komt in het reconstructieproces.

"We halen een heleboel milieubelasting weg uit de natuur”, aldus Rüpp, die er op wijst dat er 13,3 hectare stalruimte zal worden gesloopt. Een aantal gemeenten in Brabant is al ver gevorderd met de plannen voor landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s). In Landerd, Boxmeer, Bernheze en Boekel zullen verplaatste bedrijven straks een nieuwe plek krijgen in deze LOG’s. Daar kunnen ze doorgroeien en hebben ze toekomstperspectief. Met de geselecteerde bedrijven wordt binnen een half jaar een koopovereenkomst gesloten. De daadwerkelijke verplaatsing naar een nieuwe locatie, hangt af van meerdere factoren en zal in de regel verscheidene jaren in beslag nemen. "Het blijft hoe dan ook maatwerk”, aldus Rüpp.Volgens hem zullen de netto-effecten van de reconstructie pas ergens rond 2020 zichtbaar zijn. "Maar het verplaatsen van de intensieve veehouderij is een wezenlijk onderdeel is van dit proces”, aldus Rüpp.
Provincie Noord-Brabant, 11/10/05





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?