maandag, oktober 31, 2005

 

Automuseum Veghel

Veghelaar geeft oldtimervirus de ruimte
Harry van Grinsven wil een automuseum bouwen aan de Doornhoek in Zijtaart. Het museum is het resultaat van een uit de hand gelopen hobby.

„ Het zijn nog maar plannen.” Voor Harry van Grinsven had het niet zo uitgebreid in de krant hoeven komen.
Het bouwen van een onderkomen voor zijn auto’s is een voornemen dat al dateert van enkele jaren geleden.
Nu de gemeente Veghel bereid is hieraan mee te werken – het wordt een onderkomen in de vorm van een automuseum – is hij dan ook blij dat in de toekomst zijn verzameling goed gestald kan worden. Het openstellen als museum was in eerste instantie niet zijn bedoeling, maar was voor de familie Van Grinsven uiteindelijk geen bezwaar.
Van Grinsven is een paar jaar geleden van het Veghelse centrum naar Zijtaart verhuisd om ruimte te vinden voor zijn auto’s.
„ Het verzamelen van klassieke auto’s is een virus waar ik al lang mee besmet ben. Sinds ook mijn zoon deze hobby met mij deelt, is het alleen maar erger geworden.
Ik moet hier iets mee doen.”
Een vergelijking met het Autotron in Rosmalen vindt hij totaal misplaatst. „ Er is helemaal geen sprake van een grootschalige commerciële onderneming, eerder van een eenvoudige dagrecreatieve voorziening die goed in het landschap zal passen. We zitten hier aan een veelgebruikte fietsroute en we denken dat het voor fietsers leuk kan zijn om onderweg af te stappen en iets bijzonders te zien.”
Dat het iets bijzonders is, wordt al snel duidelijk. De collectie bestaat uit klassieke modellen en beperkt zich niet tot een bepaald merk. Variatie genoeg: van een Frans model uit 1900 tot de Dafjes van de jaren ’ 60. Stuk voor stuk auto’s met een rijke geschiedenis of een interessant verhaal.

Van Grinsven heeft momenteel ruim dertig auto’s die ouder zijn dan 25 jaar. Zo is hij in het bezit van alle Daf- modellen die ooit zijn uitgebracht. Maar ook heeft hij een Bourguignon van 105 jaar oud en nog een aantal andere vooroorlogse auto’s.
Van Grinsven is van plan de verhalen over de rijke historie van de oldtimers in geuren en kleuren te vertellen aan bezoekers van zijn museum, als zijn plannen eenmaal uitgevoerd zijn. En zover is het voorlopig nog niet. Van Grinsven is van plan om een kippenhok af te breken en om van het perceel aan de Doornhoek een aantrekkelijk geheel te maken.

De nieuwe ruimte waarin hij zijn bolides straks wil etaleren wordt ongeveer 450 vierkante meter. „ Ik denk dat ik er maximaal vijftig auto’s kan tonen. Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze strak tegen elkaar aan komen te staan.”
Inmiddels heeft de gemeente Veghel contact gezocht met de provincie Noord- Brabant over de mogelijkheid om ter plekke ontheffing te krijgen op het bestemmingsplan.
Als alles meezit kan het museum over een jaar of twee open.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?