donderdag, oktober 06, 2005

 

Boeren krijgen ruimte

Breda versoepelt regels. Boeren krijgen de ruimte

Dinsdag 4 oktober 2005

De gemeente wil agrariërs en bewoners in het buitengebied meer mogelijkheden geven voor het stallen van caravans, werk aan huis of voor recreatie. In december moet het tot definitief beleid komen.
Het mag het sluitstuk heten van jaren van onduidelijkheid en discussie over wat wel en niet mogelijk is in het Bredase buitengebied. Met name de affaire rond de familie Mathijssen in Prinsenbeek over het openhouden van een maïsdoolhof heeft tot hevige discussies geleid in de politiek. Maar de affaire heeft de besluitvorming nu wel in een stroomversnelling gebracht.De gemeentelijke adviescommissie Stedelijke Ontwikkeling en Verkeer (SOV) gaat op initiatief van burgemeester en wethouders nieuw beleid uitzetten. Op 11 oktober komt de commissie bij elkaar, op 25 oktober wordt een bustrip gemaakt door het buitengebied, onder meer van Prinsenbeek, en in december moet er een ontwerpbesluit liggen.

Op donderdag 3 november is er op het stadskantoor een inloopavond voor iedereen die wil inspreken op het nieuwe beleid voor het buitengebied. Waar andere gemeenten als Etten-Leur en Drimmelen, mede op aandringen van de ZLTO, al langer werken met nieuw beleid voor het buitengebied en extra bevoegdheden maakt Breda een inhaalslag. SchurenOok rond Breda zijn de laatste jaren veel agrariërs gestopt met hun bedrijf. B en W willen de agrariërs de mogelijkheid bieden om hun boerderijen, schuren en stallen te gebruiken voor niet -agrarische-activiteiten.Binnenkort krijgen ze in delen van het buitengebied de gelegenheid om op eigen erf een atelier of een architectenbureau te huisvesten. Of bijvoorbeel om een deel van de kassen of bedrijfsgebouwen te gebruiken voor stalling van caravans. Ook burgers, zo melden B en W, kunnen gebruik gaan maken van de nieuwe mogelijkheden. Wel onder strikte voorwaarden. Activiteiten mogen niet te veel verkeer aantrekken, het landschap mag niet aangetast worden en het planten van bomen en struiken kan nodig zijn voor een goede inpassing van activiteiten.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?