vrijdag, oktober 07, 2005

 

Reconstructie Peel & Maas



RECONSTRUCTIE

‘ Circus van herinrichting gaat nu volop draaien’

De Reconstructiecommissie Peel en Maas heeft gistermiddag in Boxmeer de aftrap gegeven voor de herinrichting van het platteland in Noordoost­ Brabant. Het buitengebied gaat de komende jaren flink op de schop.

Uiteraard moesten ze in het Boxmeerse gemeentehuis gistermiddag een uurtje of twee de koppen bij elkaar steken. Want de revitalisering van het landelijk gebied, zoals het deftig heet, is vooralsnog het speeltje van vergadertijgers. Maar de heren van de Reconstructiecommissie Peel en Maas waren toch vooral naar Boxmeer gekomen om de geur van het platteland op te snuiven. De Reconstructiecommissie Peel en Maas is een van de zeven overlegorganen in Noord- Brabant die de komende jaren de herinrichting van het platteland handen en voeten moeten geven. In de commissie zitten vertegenwoordigers van de negen gemeenten in Noordoost- Brabant, het waterschap, landbouworganisatie ZLTO, terreinbeheerders, de milieubeweging en deskundigen op het gebied van recreatie en toerisme. De Reconstructiewet moet leiden tot een herinrichting van het buitengebied. Dierziektes, zoals de vogel- en de varkenspest, hebben de afgelopen jaren laten zien dat de veehouderij zeer kwetsbaar is. Anderzijds heeft de veehouderij zich jarenlang ten koste van ons gemeenschappelijk bezit – water, bodem en lucht - kunnen ontwikkelen. Zodoende is er in de mestoverschotgebieden, waaronder Noordoost- Brabant, een deken van ammoniak en stank gevallen, waardoor het met de natuur bergafwaarts gaat, de leefbaarheid van het platteland onder druk staat en uitbreiding van woningbouw door stankhinder niet of nauwelijks mogelijk is.

„ Het hele circus gaat nu volop draaien”, zegt Hans van Dommelen, secretaris van de reconstructiecommissie. „ We willen met de revitalisering van het platteland meerdere doelen bereiken. We gaan gebieden opknippen in zones; in de ene zone krijgt de natuur de vrije hand, in de andere zone geven we boeren de kans om zich nieuw te vestigen of hun bedrijf uit te breiden en er zijn ook gebieden waar recreatie voorrang krijgt, zoals rond het dorp Overloon.” Tijdens een busexcursie over het Boxmeerse platteland namen de commissieleden gistermiddag onder meer een kijkje bij de Oeffeltse Raam, de beek die dankzij een forse Europese subsidie veranderd wordt in een natuurparadijs. De commisie nam ook een kijkje op het Overloonsche vlak, het gebied tussen Overloon en Oploo dat is aangewezen als Landbouw Ontwikkelingsgebied, kortweg LOG. Boeren van elders kunnen hier een nieuwe toekomst opbouwen en bestaande bedrijven krijgen de mogelijkheid om hun vleugels uit te slaan. In gebieden waar boeren wegtrekken krijgen woningbouw, recreatie of natuurontwikkeling vervolgens weer nieuwe kansen. Andere LOG’s in de regio liggen in de driehoek Oploo- Stevensbeek- Sint Anthonis, ten zuiden van Haps en Rijkevoort, ten westen van Beers en in de Graspeel tussen Zeeland en Mill. Voor de uitvoering van de Reconstructiewet is voor heel Noord- Brabant tot eind 2006 ruim 140 miljoen euro beschikbaar. Het megaproject heeft een looptijd van vijftien jaar. De uitvoering wordt voor Noordoost­ Brabant gecoördineerd door specialisten van de provincie en de diverse gemeenten. Het team opereert vanuit het Regionaal Milieubureau in Cuijk. Bron: Gelderlander 7 okt 2005

Foto:
De Oeffeltse Raam, hier ter hoogte van het dorp Oeffelt, wordt in het kader van de reconstructie van het platteland herschapen tot ecologische verbindingszone.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?