woensdag, oktober 26, 2005

 

Varkens onder de grond

Varkens ondergronds in watergebied

Een bouwvergunning voor een ondergrondse varkensstal bij Reek wordt door vier omwonenden en de milieubeweging bij de rechter aangevochten. Ook het gemeentebestuur van Landerd is ’niet blij’ met deze ontwikkeling in de Beerse Overlaat, overstromingsgebied van de Maas. Maar het kon volgens wethouder E. van Hout geen toestemming weigeren aan de Smits Groep, het agrarische conglomeraat van de gebroeders T. en M. Smits uit Wanroij.

Na de megastal voor 8600 dieren op 1,5 hectare bij Westelbeers is dit het tweede vernieuwende en omstreden bouwproject voor omvangrijke varkensmesterijen in het buitengebied van Brabant. De kippenflats zijn al in opmars. Recent werd er één gebouwd bij het natuurgebied Brokkenbroek in Helvoirt. Voor de Smits Groep, gehuisvest op het Wanroijse landgoed Princepeel (450 hectare), gaat het om uitbreiding van één van haar zeven varkenshouderijen met een stal van twee etages voor 1440 varkens. De benedenverdieping komt bijna drie meter onder de grond. Het betreft een bedrijf van in totaal 4400 varkens aan De Steeg, in een laaggelegen polder ten noorden van Reek. Voor zover bekend is zo’n etagestal in Brabant alleen in Haps gebouwd. „De beste oplossing als je krap in de ruimte zit en niet veel duurder dan de gebruikelijke stal“, zegt ondernemer M. Smits.

Door deze aanzienlijke ruimtebesparing, blijft de uitbreiding volgens de gemeente binnen het bouwoppervlak dat aan dit veebedrijf is toegekend in het bestemmingsplan buitengebied van Landerd. Dit plan stelt geen regels aan ondergronds bouwen. Binnen het bouwvlak voor De Steeg 4 komt ook nog een stal voor 700 koeien. Omdat de aanvraag bovendien op 13 juni jongstleden werd ingediend, is dit project niet afhankelijk van het in juli van kracht geworden reconstructieplan Peel en Maas dat de basis legt voor herinrichting van het buitengebied in deze regio. De Steeg 4 valt volgens dit plan binnen het potentiële overstromingsgebied Beerse Overlaat. Bij bouwplannen moet er rekening mee worden gehouden dat deze Maaspolder bij hoog water onder kan lopen. „Het risico op overstroming is reëel. De 720 varkens in de kelder zullen al snel verdrinken. Omdat de kadavers dan niet opgeruimd kunnen worden, ontstaat een gevaar voor de volksgezondheid“, oordelen de milieubeweging en de omwonenden in hun bezwaarschriften. Zij betwisten de opvatting van de gemeente dat het reconstructieplan niet van toepassing is op de etagestal en dat deze uitbreiding binnen het bouwvlak past. Op deze gronden hebben zij de rechtbank in Den Bosch gevraagd om de vergunning te schorsen zodat de bouw niet kan beginnen.

Volgens wethouder Van Hout ligt het risico voor de varkens bij de ondernemers. „Bij dreigende overstroming wachten zij natuurlijk niet af tot het water komt, maar brengen zij hun varkens in veiligheid“, voorziet hij. De kans dat de Beerse Overlaat werkelijk wordt ingericht om in noodsituaties onder water te worden gezet, acht Van Hout vrij klein. „Daar komt Rijkswaterstaat weer van terug.“Niettemin is de Landerdse wethouder van ruimtelijke ordening op ’ethische gronden’ tegen het ondergronds huisvesten van varkens. „Als het aan mij ligt, gaan wij dit in ons nieuwe bestemmingsplan verbieden. Het toestaan van zulke gigantische aantallen dieren op enkele hectaren, druist in tegen de maatschappelijke functie van het boerenbedrijf.“ De Brabantse Milieufederatie (BMF) is niet tegen ondergrondse varkensstallen, maar wil ze ’uitsluitend in gebieden zonder risico op overstroming’. De vestiging van Smits aan De Steeg is volgens omwonenden ’een onbemande, geautomatiseerde varkensfabriek die niets bijdraagt aan de lokale werkgelegenheid en de leefbaarheid'. Deze kritiek kwam Smits ’koud op het dak’. „Tegen de milieuvergunning van de provincie voor de uitbreiding van ons bedrijf is geen bezwaar gemaakt.“ In de kwalificaties van de opposanten kan hij zich niet vinden. „De twee mensen die aan De Steeg werken, wonen niet naast de varkenshouderij, maar elders in Reek en Schaijk. Dat is het enige verschil met andere boeren, die ook met schaalvergroting worden geconfronteerd.“ Smits vindt de bezwaren inhoudelijk niet sterk. „Ik heb er alle vertrouwen in dat wij dit voor de rechter gaan winnen. Bron: Brabantsdagblad 25 oktober 2005





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?