zondag, november 06, 2005

 

Luchtkwaliteit en bouwen

Ruzie partijgenoten Rüpp en Van Geel over luchtkwaliteit

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) en de Brabantse gedeputeerde Rüpp verschillen fundamenteel van mening over de manier waarop de problemen met de luchtkwaliteit in Brabant moeten worden opgelost. De twee partijgenoten (Van Geel en Rüpp zijn beiden lid van het CDA) blijken lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Volgens Rüpp zet Van Geel met zijn aanpak Brabant ‘op slot’ en volgens Van Geel leiden de opvattingen van Rüpp ertoe dat grotere nieuwbouwprojecten en wegverbredingen door de Raad van State zullen worden afgeschoten en daarmee ‘vogelvrij zijn’.

’Niet wijs’

„Wat Rüpp wil, maakt het er juist voor Brabant erger op, omdat de Europese normen voor de luchtkwaliteit vooral in deze provincie blijvend worden overschreden. Dat is niet wijs“, aldus de staatssecretaris. Van Geel zet de discussie met zijn Brabantse partijgenoot en opvolger als gedeputeerde van ruimtelijke ordening op scherp naar aanleiding van een opiniërend artikel van Rüpp, dat vandaag verschijnt op de Opiniepagina van Brabants Dagblad.

Koppeling

Daarin pleit Rüpp er opnieuw voor om de directe koppeling tussen bouwprojecten en de regels voor luchtkwaliteit los te laten. Volgens Rüpp is Van Geels saldosysteem, het wegstrepen van vervuilende projecten tegen maatregelen die de luchtkwaliteit verbeteren, nodeloos ingewikkeld en bovendien zeer vertragend.

Vrijheid

„Dan is het veel simpeler om de bouw van woonwijken tot tweeduizend huizen vrij te geven. Die vrijheid geeft Europa ons. Een procedure daartegen bij het Europees Hof zal Nederland glansrijk winnen“, voorspelt de gedeputeerde. Staatssecretaris Van Geel in een reactie: „Deze wens van gedeputeerde Rüpp is al vervuld. Maar ook dan blijft een saldobenadering nodig om te voldoen aan de Europese normen. Dit is de enige verstandige manier om bouwprojecten voor Brabant de komen de vijf jaar veilig te stellen.“ Zie verder pagina 39: Nederland verstikt in zijn eigen milieuregels . Brabantsdagblas 5 november 2005





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?