zaterdag, november 19, 2005

 

Ruimte voor ondernemers

LNV schept actief ruimte voor onderneme

Moderne agrariërs hebben ruimte nodig voor ondernemerschap. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil bijdragen aan de vitaliteit van en vernieuwing in de sector door ook de eigen werkwijze onder de loep te nemen. Daarom loopt tot april 2006 het project Ruimte voor Ondernemers. Beoogd resultaat:
Ondernemers direct bijstaan in projectrealisatie
Bewustwording binnen het ministerie

Achtergrond

Behalve praktische oplossingen voor agrariërs moet Ruimte voor Ondernemers leerstof opleveren voor de dienstverlenende kracht van het departement. Door een analyse van de procedures, patronen en wijze van samenwerken wordt betrokkenen bij ministerie, gemeente en provincie een spiegel voorgehouden. Minister Veerman sponsort dit traject persoonlijk. “We willen onze houding en werkwijze beoordelen door naar een concreet probleem van een ondernemer te kijken.”

Aanleiding

Agrariërs blijken in de uitvoering van hun ideeën te stuiten op regels en procedures. Gebrek aan ruimte voor pilots en experimenten werkt belemmerend. Ruimte voor Ondernemers brengt dit probleem beter in kaart door een serie interne interviews. Tegelijkertijd is er gerichte samenwerking met ondernemende agrariërs waarvan LNV ook zelf kan leren. Een veranderteam is in het leven geroepen om ondernemers te vergezellen in het zoeken naar creatieve oplossingen.

Nieuwe aanpak

De gekozen aanpak wordt voorlopig in een paar cases toegepast. Het veranderteam selecteerde hiervoor projecten in samenwerking met verschillende beleidsdirecties. Drive bij de betrokkenen is het sleutelwoord. Eén van de cases is ‘Boergondisch rijk’ waarbij een groep agrariërs uit Rijkevoort mobiele stallen wil plaatsen. Ook het plan van een groep vissers in Lauwersoog om vergunningen te delen onder de titel ‘Geïntegreerde visserij’ kan op extra aandacht rekenen. De ondernemers worden vergezeld bij hun projectrealisatie. Om dit versneld te kunnen doen, brengt het veranderteam de benodigde partijen rond de tafel.

Tegenvallers

Onder agrariërs bestaat her en der onduidelijkheid over wat LNV of de overheid in het algemeen voor hen kan betekenen. Nog te vaak is de letter van de wet leidend en niet het belang van de ondernemer. Natuurlijk moet die ondernemer zich aan regels houden, maar het moet niet zo zijn dat de ambtenaar het belang waarvoor hij staat, of de regel zelf, vooropstelt. Een intensieve samenwerking zoals het veranderteam propageert vraagt aan beide kanten een open vizier. Het veranderteam investeert dan ook in overleg en communicatie om de benodigde cultuuromslag te stimuleren.

Voordelen

Als het project in april ten einde loopt, moeten de resultaten aan twee kanten zichtbaar zijn. Enerzijds zal intern een bewustwording op gang moeten zijn gekomen om de ondernemer en zijn belang meer centraal te stellen. Anderzijds dient de ondernemer gerichte stappen verder te zijn gekomen dan wel duidelijkheid te hebben verkregen. Voor agrariërs is de overheid op die manier een duidelijke, betrouwbare partner die meedenkt. Door pragmatisch dienstbaar aan de samenleving te zijn verwacht het veranderteam een belangrijke impuls te kunnen geven aan de relatie tussen LNV en ondernemers.

Voor meer informatie:Tim Heddema, lid van het projectteam Ruimte voor ondernemersTelefoon: 070-3785724E-mail: t.heddema@minlnv.nl
Bron: Anderoverheid.nl 14 november 2005.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?