zondag, november 06, 2005

 

Vliegberg

Omstreden bouw in bos gaat door

Hoewel de gemeenteraad van Boekel het betreurt dat er in de bossen bij de Vliegberg in Boekel gebouwd mag worden, kan zij de bouw van zestien woningen niet meer tegenhouden. De raad heeft de bezwaren van omwonenden ongegrond verklaard.

Boekel

De gemeente Boekel wordt ingehaald door ’fouten’ uit het verleden: de gemeente kan de bouw van zestien recreatiewoningen in de bossen bij de Vliegberg niet meer voorkomen. Volgens burgemeester D. van de Vondervoort voldoen de plannen van Boekels Ven BV aan de bouwvergunning die al in 1984 is afgegeven.De gemeente heeft die vergunning, waarin de exploitant 150 vakantiehuisjes mocht bouwen, nooit ingetrokken. De woningen zijn echter nooit gebouwd. Een nieuwe bouwaanvraag behelst nu 75 vrijstaande huisjes. De ondernemer wil de eerste zestien huisjes in dit plan nu gaan bouwen. De Boekelse gemeenteraad toonde zich deze week tijdens de gemeenteraadsvergadering niet gelukkig met de situatie. Het CDA wil volgens C. Meulenmeesters ’geen woonwijk in de bossen’, al gelooft de partij wel in de goede bedoelingen van de ondernemer. H. van Mierlo van DOP doet dit minder. Hij is bang dat de vakantiewoningen gebruikt gaan worden voor de opvang van Poolse werknemers. Te meer omdat in drie al bestaande bungalows ook al seizoensarbeiders worden gehuisvest.
Poolse werknemers„Ik kan Poolse werknemers niet over dezelfde kam scheren als recreanten“, zegt van Mierlo. „Recreanten mogen de woningen voor maximaal vier weken huren, en het park mag tien maanden per jaar ’bewoond’ zijn. Maar hebben wij nog zicht op wie er dan weer vier weken huurt en wie daarna weer. We kunnen niet om de vergunning heen, maar we moeten de controle wel houden.“ Werknemersbelang en Boekels Welzijn spraken de zorg uit voor permanente bewoning. „In het verleden is de fout gemaakt het gebied te verkopen met bouwbestemming. De ondernemer heeft het recht te bouwen, dus we moeten de bezwaren van omwonenden ongegrond verklaren“, aldus J. van Duijnhoven.
Intrekken Volgens burgemeester Van de Vondervoort is in het verleden wel geprobeerd de bouwvergunning in te trekken. „Maar zoiets is bijna niet mogelijk. Dat moet dan onderhand met toestemming van de eigenaar van de bouwvergunning.“ J. van Haandel van Gemeentebelang Venhorst stelde nog voor de vergunning af te kopen. „Wat is het je waard het bosgebied te behouden. Maar dit is op dit moment eigenlijk een gepasseerd station.“
In 1984 is na sanering van oude zomerhuisjes een bouwvergunning afgegeven voor de bouw van 150 vakantiehuisjes aan de Vliegberg in Boekel. De huisjes zijn niet gebouwd. Maar de bouwvergunning is nooit ingetrokken. Steeds kwamen er nieuwe bouwvoornemens van de ontwikkelaar.Er volgde een compromis: 75 huisjes. De eigenaar wil de eerste zestien nu bouwen. Brabantsdagblad 15 oktober 2005





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?