woensdag, januari 25, 2006

 

Gemeenten aan zet

“Er is veel controlezucht in ons land. Daardoor hebben bestuurders soms de neiging zichzelf te verbergen. Maar als we tot uitvoering willen komen, is durven aanpakken echt de enige weg. Het rijk moet provincies daarvoor ruimte geven, de provincies moeten die ruimte op hun beurt aan gemeenten en waterschappen geven". Bron: Uitspraak minister Veerman op woensdag 14 september 2005.

Een voorbeeld van gemeenten die de "handschoen" oppakken:

Meer kansen voor niet-agrarische bedrijven in Achterhoek

Acht Achterhoekse gemeenten willen meer mogelijkheden voor niet-agrarische activiteiten in hun buitengebieden. Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland moeten het Streekplan hiervoor aanpassen.
De gemeenten Winterswijk, Oost Gelre, Berkelland, Aalten, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek hebben zich verenigd in het samenwerkingsverband de Regio Achterhoek. Ze hebben samen een plan opgesteld dat ruimere mogelijkheden biedt voor economische ontwikkelingen in het buitengebied. In het in juni vorig jaar vastgestelde Gelderse Streekplan is opgenomen, dat bestaande niet-agrarische bedrijven in het buitengebied mogen uitbreiden tot een oppervlakte van maximaal 375 m2. De gemeenten vinden dat de ontwikkeling van niet-agrarische bedrijven daarmee nog te veel ‘op slot’ wordt gezet. Ze willen met name meer mogelijkheden voor de boer die zijn bedrijf geheel of gedeeltelijk een andere functie wil geven. De provincie eist in het streekplan dat bij verandering in een woonbestemming, in ieder geval 50% van de bebouwing die niet voor wonen is bedoeld, wordt gesloopt. Verandert de bestemming van het bedrijf dan geldt een maximum bedrijfsoppervlakte van 500 m2 en moet alle overtollige bebouwing worden afgebroken.De acht gemeenten pleiten voor limieten die rekening houden met het gebied. Ook zou de aanvrager compensatiemaatregelen uit kunnen voeren die de ruimtelijke kwaliteit ten goede komen. Bij natuurontwikkeling, het handhaven van karakteristieke bebouwing of de aanleg van recreatievoorzieningen zou het mogelijk moeten worden om minder gebouwen te slopen. In februari gaan de verschillende colleges met hun eigen gemeenteraden in gesprek over het conceptplan. Als die zich achter het idee scharen zullen ze aan gaan bieden aan het Gelderse college. De provincie is niet afwijzend, maar wil wel dat het plan voor wijziging van het streekplan door alle acht gemeenteraden wordt gesteund.
Twentsche Courant / Tubantia, 24/01/06





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?