donderdag, januari 19, 2006

 

Nota Ruimte van start

De weg is vrij voor de uitvoering van de Nota Ruimte, de visie van het kabinet op de inrichting van Nederland. En daarmee is de tijd rijp voor investeringen. "De Nota Ruimte geeft betrokken partijen als gemeenten en provincies meer ruimte voor initiatieven.

Vanaf nu gaat het er om resultaten te boeken", aldus minister Dekker (VROM) nu de Eerste Kamer op 17 januari 2006 heeft ingestemd met de Nota Ruimte.
"Het nieuwe ruimtelijk beleid betekent écht een omwenteling. Voor de nieuwe aanpak is een cultuuromslag in denken nodig, maar ook in houding en manier van werken. Bij het Rijk, de provincies, gemeenten, marktpartijen en maatschappelijke organisaties. En daar is iedereen mee aan de slag." Bovenop de lopende investeringsprogramma's zal het kabinet nog voor de zomer een besluit nemen over de inzet van 900 miljoen euro aan FES-middelen in de periode 2010-2014 voor grote toekomstige ruimtelijke projecten.

Het kabinet heeft met de nieuwe, integrale Nota Ruimte gekozen voor een sterke economie, een veilige en een leefbare samenleving. Om die keuze waar te maken, is de inzet van alle partijen nodig. Meer dan voorheen focust het kabinet zich op gebieden en netwerken van nationaal belang.Met de nieuwe nota biedt het kabinet ruimte aan andere partijen om eigen afwegingen te maken en eigen verantwoordelijkheid te nemen. Provincies, gemeenten, maatschappelijke organisaties, burgers en bedrijven worden gestimuleerd om initiatief te nemen en gezamenlijk de ruimtelijke ontwikkeling op gang te brengen. Dat betekent dat bijvoorbeeld provincies 'Nota-Ruimte proof' moeten werken.
Eén van de speerpunten in de Nota Ruimte is gebiedsontwikkeling, waarbij alle betrokken partijen meebeslissen. Met deze werkwijze daagt het kabinet alle partijen uit met een visie te komen en deze ook daadwerkelijk in te vullen. Met meer decentrale verantwoordelijkheid wordt de bestuurlijke stroperigheid doorbroken en dat creëert een aantrekkelijk investeringsklimaat. De nota waarborgt waardevolle groengebieden, maar geeft ook ruimte voor ontwikkeling: 'decentraal wat kan, centraal wat moet'. website VROM 19 januari 2006





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?