maandag, februari 27, 2006

 

Biobased Brabant

De olie en het aardgas raakt op en iedereen is er nu inmiddels wel van overtuigd dat we naar alternatieven op zoek moeten. Zoeken hoeft eigenlijk niet want er is veel techniek beschikbaar en ligt o.a. in Wageningen op de plank. Nu de stap naar de praktijk. In een eerste bijeenkomst met deskundigen van Wageningen UR en het bedrijfsleven uit Brabant zijn een aantal ideeën besproken. In een vervolg bijeenkomst zal hieruit een keuze gemaakt worden. Het meest kansrijke project zal bij de provincie ingediend worden met de vraag om realisatie te ondersteunen.

17 augustus heb ik samen met Johan Sanders (hoogleraar Wageningen UR) en Douwe Frits Broens (Zelfstandigondernemer/medewerker WageningenUR) een drietal projectideeën gepresenteerd in het provinciehuis. Gedeputeerde Annemarie Moons (milieu) heeft ons uitgenodigd voor een vervolg bijeenkomst waarbij ook haar collega's Onno Hoes (energie) en Rupp (landbouw) aanwezig zullen zijn.

Toespraak staatssecretaris Karien van Gennip september 2005 te Wageningen:
’Biobased economy’ heeft de toekomst”

Er is in Nederland een grote rol weggelegd voor een ‘biobased economy’, een economie die draait op duurzame grondstoffen. Nederland heeft daarvoor al veel kennis in huis. Ook onze infrastructuur leent zich daar uitstekend voor. Dat betoogde staatssecretaris Karien van Gennip 5 september 2005 bij de opening van het academisch jaar van de universiteit van Wageningen.
Volgens de staatssecretaris is het alleen al om geo-politieke redenen onvermijdelijk dat we stap voor stap de omslag naar een ‘biobased economy’ maken. “De bestaande olie-, gas- en kolenvoorraden raken uitgeput. Bovendien zijn we voor onze grondstoffen nu te afhankelijk van politiek instabiele landen én kan aan de wereldwijd groeiende vraag naar grondstoffen op termijn niet meer worden voldaan.” Bij ‘biobased economy’ gaat het bijvoorbeeld om de productie van koolzaadolie of zonnebloemolie.

Veel kansen

Volgens de staatssecretaris zijn er in Nederland volop kansen om een belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van ‘groene’ grondstoffen. We hebben op dit gebied vooraanstaande kennisinstellingen en beschikken over een uitstekende infrastructuur voor transport van deze grondstoffen. Toch moet er nog veel gebeuren om deze kansen daadwerkelijk te benutten. In dat verband kondigde de staatssecretaris een ‘bedrijvenmissie’ naar Brazilië aan, aanstaande november. In dat land zijn kennis en kansen in de biobased industrie volop aanwezig.

Platform

Verder kondigde Van Gennip het door EZ opgerichte Platform Groene Grondstoffen aan. Dit platform brengt alle partijen die van belang zijn, bij elkaar. Vooraanstaande mensen uit bedrijfsleven en wetenschap nemen eraan deel. Het Platform is deze zomer van start gegaan en is op het moment hard bezig een visie te formuleren waar we in Nederland met groene grondstoffen op langere termijn naar toe moeten. Samenwerking met buitenlandse partijen ligt volgens de staatssecretaris daarbij voor de hand. In 2030 moet 30 procent van onze grondstoffen ‘biobased’ zijn.

Zie ook:
http://www.biobasedproducts.nl/
http://www.senternovem.nl/energietransitie/groene_grondstoffen/index.asp

Selecteer de volgende regel en plak hem in de browser:
http://www9.minlnv.nl/pls/portal30/docs/FOLDER/MINLNV/LNV/STAF/STAF_DV/
KAMERCORRESPONDENTIE/2006/02/20060223_INH_2006_197BIJLAGE.PDF





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?