zaterdag, februari 25, 2006

 

Boerderijhotel gemeente Veghel

Nieuw leven ’boerderijhotel’ Keldonk

Aan de Keldonkse Morgenstraat komt op termijn toch een ’boerderijhotel’ met ruiterstation. Eigenaresse Ingrid van Berlo wil het plan hiervoor alsnog verwezenlijken. Het gemeentebestuur van Veghel staat in principe positief tegenover het plan. Er wordt een aanvraag gedaan voor Europese geld om het project mede mogelijk te maken. Van Berlo was eind 2004 ook al in de weer met plannen om naast haar paardenfokkerij niet-agrarische activiteiten op te zetten in de oude boerderij, die al ruim 300 jaar in handen is van haar familie. Het gaat om de vestiging van een educatief centrum voor toeristen, een ruiterstation en zes luxe hotelkamers. „Als het om recreatie gaat, zitten we hier perfect“, vindt Van Berlo. „We zitten pal aan de kanaaldijk en zijn gemakkelijk te bereiken. En vanaf hier zit heb je direct aansluiting op het fietsknooppuntensysteem, kun je kanoën op de Aa en wandelen in het natuurgebied dat ontwikkeld wordt rond deze rivier. Bovendien zijn we onlangs opgenomen in het ruiterroutenetwerk.“

In 2004 zette Van Berlo de plannen op een laag pitje ’door omstandigheden’. Nu ziet de Keldonkse weer kansen voor het project, waarbij meteen ook een grootschalige restauratie van de boerderij wordt meegenomen. „Het achterhuis moet echt grondig worden aangepakt. Er zitten nu nog golfplaten op en het wordt gebruikt als opslag. Maar de kapconstructie dateert nog van de zeventiende eeuw.“ Het pand is daarom eerder al aangemerkt als gemeentelijk monument.

Tinkerpaarden
Van Berlo benadrukt dat het gaat om relatief kleine nevenactiviteiten, naast de fokkerij van tinkerpaarden en akkerbouw. „Maar voor mij is het wel een enorme klus om het van de grond te krijgen. Het zal ook allemaal niet tegelijk kunnen. Ik denk dat die hotelkamers als laatste klaar zullen zijn.“ Eerder zal er al wel overnacht kunnen worden door ruiters en amazones. „Een ruiterstation voorziet in stallingsmogelijkheid voor paarden en een vrij eenvoudig onderkomen voor de berijders.“ Ook hier gaat het om slechts enkele bedden.Door de stimulerende functie voor recreatie op het platteland komt het project in aanmerking voor Ceres-subsidie. Of het Europese geld er ook echt komt, moet medio dit jaar duidelijk worden. Brabantsdagblad 25 februari 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?