dinsdag, februari 28, 2006

 

Boerderijpark Brabant

In het reconstructieplan wordt gestimuleerd om meerdere functies met elkaar te combineren. Boerderijpark Brabant heeft de ambitie om leefbaarheid van kleine kernen, cultuurhistorie, woonfunctie en recreatie & toerisme met elkaar te combineren. Op initiatief van het streekhuis zijn de volgende ondernemers bij elkaar gebracht: Plan Pouwer uit Zetten, Bouw en ontwikkelbedrijf Peter Peters uit Schaijk en Monumentenhuis Brabant uit Tilburg. Een conceptplan is gemaakt om de bouw van streekeigenboerderijen te stimuleren. Een van de doelen is dat de welliswaar nieuwe gebouwen van monumentale waarde zijn omdat ze een getrouw beeld geven het cultuur-historisch erfgoed op boerderij gebied.


Iedere streek heeft zijn eigen boerderijtypen. We herkennen allemaal wel het verschil tussen een Brabantse en een Friese boerderij. Maar ook binnen Brabant kennen we een groot scala aan type boerderijen. Veel van deze boerderijen zijn echter de afgelopen decennia verloren gegaan. De afgelopen 15 jaar zijn alleen al 40% van de boerderijen gesloopt. Gelukkig is de kennis nog wel beschikbaar om het tij te keren. Ik heb inmiddels een aantal deskundigen gesproken die enthousiast zijn om te proberen dit belangrijke cultuurhistorische erfgoed vast te leggen of zelfs terug te halen wanneer een bepaald type boerderij "uitgestorven" is. De intentie is om zogenaamde Boerderijparken te ontwikkelen. Een Boerderijpark ligt bij voorkeur in de nabijheid van een (kleine)kern en ondersteund de leefbaarheid van deze kern. De oppervlakte is enkele hectaren groot waardoor er ruimte is voor herbouw van enkele tientallen historische boerderijen die een afspiegeling zijn van de traditionele boerderijen uit de naaste omgeving. Ook behoort een variant tot de mogelijkheden waarbij clusters van enkele gebouwen met elkaar in harmonie een nieuw gehucht vormen. De beoogde bewoners zijn afkomstig uit de omgeving. Jong, oud, bemiddeld, minder bemiddeld iedereen moet er terecht kunnen. In het voorhuis en in het stalgedeelte ruimte voor bijvoorbeeld twee gezinnen. In een bijgebouw een stel zonder kinderen en in het bakhuis een vrijgezel.

Naast cultuurhistorie, leefbaarheid van kleine kernen en de woonfunctie willen we nog een vierde component toevoegen: recreatie en toerisme. Boerderijparken zijn toegankelijk voor het publiek om er rond te wandelen en zo een indruk te krijgen van de traditionele boerderijen uit die omgeving. Bij de ingang van het park komt informatie over de aanwezige boerderijen en is er ruimte om te parkeren.

Stand van zaken:
De plannen zijn met de provincie besproken. Vervolgens is er voor gekozen de mogelijkheden in de gemeente Veghel te gaan onderzoeken. Het college heeft daarvoor haar medewerking toegezegd. Met ambtenaren van de gemeente zijn de zoek criteria besproken.

Onder de pannen
Hoe rijker de boer hoe meer pannen. En als men het helemaal voor elkaar had was men dus onder de pannen. (zie foto).

Boerderijen bepalen nog altijd het beeld van het Brabantse cultuurlandschap. Op plaatsen die veelbelovend leken vestigden zich boeren. Hun hoeven functioneel, afgestemd op bedrijfsvoering, huisvesting van de veestapel en berging van de te verwachten oogsten. De traditionele plattelandsbouwkunst wordt gekenmerkt door een verwevenheid van het functionele met het expressieve. De vormgeving van boerderijen is geheel afgestemd op hun functie. VeranderingenIn de indeling van boerderijen hebben zich in de loop van de eeuwen veel veranderingen voorgedaan. Vanaf de 17e eeuw werden er bijvoorbeeld voor de oogstberging buiten op het erf steeds vaker losse schuren gebouwd. Deze schuren bevatten behalve een opslagruimte voor de oogst (de zogenaamde ‘tasruimte’) ook een dorsvloer. Door veranderende wooneisen werd gaanderweg ook het woongedeelte aangepast. Er ontstond behoefte aan meer woonruimte en afzonderlijke kamers. In het noorden, in de buurt van de grote rivieren, werd het woonhuis vaak in de zijwaartse richting vergroot in een soort L vorm (dit wordt een krukhuis genoemd, omdat het de vorm van een deurkruk heeft). Door uitbouw in beide richtingen ontstaat het zogenaamde T-huis. In het midden en zuiden van het land bouwde men het woonhuis meestal uit in voorwaartse richting. In de eerste instantie werd er een extra kamer, ter breedte van de helft van het voorhuis, tegen de voorgevel gebouwd. Deze vorm wordt ook wel hoekgevelboerderij genoemd. Rijk en armDe zandgronden in Midden- en Oost-Brabant zijn erg voedselarm. Er was hier veel gemengd bedrijf waarbij het vee vooral gehouden om mest te produceren om gewassen te kunnen verbouwen. De kleigronden in het noordwestelijk deel van de provincie hebben een veel rijkere opbrengst van de akkerbouw. Hier vinden we ook grotere boerderijen met meer allure. Karakteristiek voor het kleine gemengde bedrijf op de arme zandgronden is de langgevelboerderij. Het dak bestond in eerste instantie uit riet of stro. Naarmate men meer verdiende werden deze van onderaf vervangen door dakpannen. Iemand die ‘goed had geboerd’ was dus volledig ‘onder de pannen’. Bron: uitinbrabant.nl

Wonen in groen

Ruimtelijk Planbureau: ruimte voor 80.000 woningen in groen bij stad
Het Ruimtelijk Planbureau (RPB) becijfert in het rapport De Landstad: landelijk wonen in de netwerkstad dat in de groene en rustige woonomgevingen bij grote steden in Nederland 80.000 woningen kunnen worden gebouwd. Het rapport is aangeboden aan minister Dekker van VROM.
Deze door het RPB tot ‘landstedelijke woningen’ omgedoopte huizen kunnen met name worden gebouwd in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant. Volgens het planbureau kent Nederland een tekort van bijna 200.000 woningen in het landelijk gebied. Met de bouw van 80.000 woningen kan voor bijna de helft aan deze vraag worden voldaan.
Het RPB vindt dat het kabinet meer rekening moet houden met de woonwensen van mensen die, zo blijkt uit het onderzoek, willen wonen in een ‘rurale idylle’. Met de bouw van grootschalige Vinex-wijken is dat onvoldoende gebeurd. Bij deze wijken is vooral gedacht aan kwantiteit en minder aan kwaliteit in de vorm van ruime, groene en rustige woonomgevingen in de buurt van steden. "Noem het dorpen, dorpse woonwijken of buurtschappen. Daar willen veel mensen wonen”, aldus directeur W. Derksen van het RPB. Cobouw 5 oktober 2005.

http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2007/09/boerderijpark-brabant.html

Visie overheid:
http://www.rpb.nl/upload/documenten/landstad.pdf

Gebiedsvisie suburbaan gebied:
http://www.ruimtexmilieu.nl/index.php?nID=173

Belvedere project:
http://www.belvedere.nu/page.php?section=08&pID=5&mID=3&prID=320&PHPSESSID=5ebc7c13e3e7981384c929b4c6215c16

Meer:
http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/03/ruimte-voor-alternatieven.html

Plan Pouwer als voorbeeld:
http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/03/plan-pouwer-te-zetten.html
http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2005/12/nieuw-oud.html





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?