maandag, februari 20, 2006

 

Kleinschalige Horeca


In het reconstructieplan worden de mogelijkheden van kleinschalige horecagelegenheden genoemd. Dit is niet nieuw want ook in het streekplan van de provincie wordt deze mogelijkheid genoemd. In de praktijk doet zich echter wel een probleem voor. Om voor een drank en horeca vergunning in aanmerking te komen moet men aan een aantal eisen voldoen. Zo moet men in het bezit zijn van een diploma socialehygiene. Er moeten twee toiletten zijn. Maar men moet ook aan een eis voldoen die zorgt voor een minimale omvang. Zo moet er minimaal een ruimte zijn van 35m2. Nu wordt het lastig. Vanuit het streekplan en de reconstructie willen we dat de locatie kleinschalig blijft. De drank en horeca wet stimuleert echter richting bedrijven met een grotere omvang. Gemeenten weigeren daarom vaak een drank en horeca vergunning af te geven aan kleinschalige horeca gelegenheden in het buitengebied. Een horeca gelegenheid exploiteren met alleen frisdrank, koffie en thee valt niet mee.

Om uit deze impasse te geraken heb ik overleg met het ministerie van LNV.

Passage uit het streekplan:

Nieuwe locaties voor dagrecreatie
Nieuwe dagrecreatiepunten in de GHS en in de AHS-landschap zijn mogelijk. Nieuwe punten en hun uitstralingseffecten mogen de draagkracht van het betrokken gebied echter niet overschrijden. In de GHS-natuur kan het dan bijvoorbeeld gaan om kleinschalige recreatieve nevenactiviteiten op een boerderij of om de omzetting van een voormalige boerderij in een kleinschalige horecagelegenheid. Verder moeten nieuwe dagrecreactiepunten in de GHS en de AHS-landschap leiden tot verrijking van het toeristisch product in de streek.

De toetsing aan deze criteria wordt opgedragen aan de hiervoor genoemde onafhankelijke adviescommissie van deskundigen op het terrein van toerisme en recreatie en natuur en landschap. Bron: streekplan Noord Brabant 2002, Brabant in balans.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?