woensdag, februari 22, 2006

 

Regionale structuurversterking

De besparing door de lagere bijdrage van Nederland aan de EU moet voor een deel direct naar de regionale structuurversterking. Dit schrijven IPO en VNG in een gezamenlijke brief aan het kabinet.

De kabinetsinspanningen om de nettobetalerpositie van Nederland te verbeteren, hebben geresulteerd in een lagere EU-begroting en in een afdracht van één miljard euro minder per jaar aan de EU vanaf 2007. Dat betekent wel dat de EU minder geld geeft aan nationale structuurfondsen en aan het plattelandsontwikkelingsprogramma (fonds POP-2). In het geval van Nederland is dat voor de structuurversterking nagenoeg een halvering: van 3,2 miljard euro in de huidige periode (2000-2006) naar 1,7 miljard van 2007 tot en met 2013. Voor plattelandsontwikkeling is er 300 miljoen minder beschikbaar.

Het streven van de regering om het rondpompen van geld (van Den Haag naar Brussel, van Brussel weer naar Nederland) tegen te gaan is daarmee dus geslaagd. IPO en VNG stellen in hun brief dat middelen voor regionale structuurversterking rechtstreeks ter beschikking moeten worden gesteld aan de decentrale overheden. Zij pleiten er dan ook voor om op de rijksbegroting 1,8 miljard euro zal worden vrijgemaakt voor regionaal structuurbeleid (1,5 miljard) en plattelandsontwikkeling (0,3 miljard) voor de periode 2007-2013. Daarmee komen net zoveel middelen beschikbaar als in de huidige periode 2000-2006.

Voor de economische groei in Nederland blijft economische structuurversterking na 2006 beslist noodzakelijk, aldus VGN en IPO in de uitgebreide brief aan minister-president Balkenende en minister Zalm van Financiën. Zij wijzen daarbij tevens op het kunnen leveren van een betekenisvolle bijdrage aan de ambities van de Europese Unie zoals verwoord in de Lissabon-agenda.
Meer informatie:Brief VNG en IPO
Bron:Persbericht VNG en IPO van 17 februari 2006





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?