woensdag, februari 22, 2006

 

Vistrap in Grave

Nog even en dan kunnen de zeeforel en de zalm zonder in Grave te worden tegengehouden van Rotterdam naar de Ardennen om daar te paaien.

Het wordt voor vissen een gedenkwaardig moment wanneer straks de nieuwe vispassage bij Grave in gebruik wordt genomen. Voor het eerst sinds lange tijd kunnen ze dan weer jaarlijks zonder hindernissen naar hun natuurlijke paaigebieden in de Ardennen om daar kuit te schieten. Tenminste, als de zevende en laatste passage in Borgharen eind dit jaar ook klaar is.Gisteren werd bij de vistrap-in-aanleg de laatste belangrijke ingreep gedaan: het plaatsen van de mammoetklep waarmee straks computergestuurd de waterhoogte in de passage kan worden geregeld.

De vispassage in Grave is niet meer dan een extra nevelgeul naast de rivier waarin met dertien traptreden een hoogteverschil van 2.60 meter wordt overbrugd. Via die route kunnen vissen in beide richtingen de stuw, die tot nu toe een niet te nemen hindernis is, passeren. Maasvissen komen al heel lang niet meer in hun natuurlijke paaigebieden in de Ardennen. Ze leven in de rivierdelen tussen de stuwen. De vissen zullen straks de passage vinden aan de hand van turbulenties in het water. Bij de uitloop van de passage is het veel rustiger. Gelderlander 22 februari 2006





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?