vrijdag, februari 24, 2006

 

WRO 2007

Nieuwe wet geen vrijbrief gemeente

Gemeenten zullen ook onder de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (WRO) niet vrijelijk hun gang kunnen gaan. De provincie houdt met name in het Brabantse buitengebied een stevige vinger in de pap om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen.
Aldus reageert provinciebestuurder P. Rüpp (ruimtelijke ontwikkeling) op aanvaarding van de nieuwe WRO gisteren door de Tweede Kamer.
Deze wet vervangt in 2007 de huidige WRO die dateert uit 1965 en maakt de gemeenten nadrukkelijk verantwoordelijk voor de ruimtelijke ordening. „Zij kunnen zich niet meer verschuilen achter de provincie“, wijst Rüpp op het wegvallen van de provinciale bevoegdheid om bestemmingsplannen goed- of af te keuren. Ook is straks geen toestemming van de provincie meer nodig voor bouwprojecten die afwijken van een bestemmingsplan.

Sneller vergunningen„De burger krijgt minder met de provincie te maken, waardoor bouwvergunningen sneller kunnen worden verleend“, wijst de gedeputeerde op het grotendeels verdwijnen van de bekende artikel 19 procedure. Van controleur wordt de provincie in zijn ogen een organisatie die gemeenten de helpende hand biedt bij het oplossen van problemen. Het streekplan waarin de provincie de hoofdlijnen van haar ruimtelijk beleid vastlegt, verdwijnt met de nieuwe WRO. In plaats hiervan komt er een provinciale structuurvisie waarin beleid opnieuw wordt geformuleerd. Vervolgens moet de provincie in een verordening aangeven aan welke onderdelen van deze visie een bestemmingsplan moet voldoen. Als een gemeente zich daar niet aan houdt, kan de provincie tegen zo’n plan bij de rechter in beroep gaan of haar mening via een aanwijzing opleggen. Rüpp wil deze veranderingen aangrijpen voor een fundamentele discussie over de ruimtelijke ontwikkeling van Brabant. „Mijn idee is om gerenommeerde stedenbouwkundigen, architecten en sociologen zich het hoofd te laten buigen over de vraag of Brabant moet worden bezien als één metropool met de natuurgebieden als stadsparken, of dat toch de kleinschaligheid op het platteland de maat der dingen dient te blijven.“ Vóór de Statenverkiezingen van maart volgend jaar wil Rüpp de richting aangeven voor de structuurvisie die vervolgens door het nieuwe provinciebestuur moet worden opgesteld. Voor hem staat vast dat deze visie minder gedetailleerd wordt dan het streekplan. „Wél moeten op hoofdlijnen keuzes worden gemaakt over bijvoorbeeld het toelaten van weidewinkels en megastores aan stadsranden en over concentratie van loonwerkbedrijven en afvalstoffenverwerkers om verspreiding over het buitengebied te voorkomen. Daarover zijn wij al aan het nadenken.“
De nieuwe Wet ruimtelijke ordening geeft de gemeente meer verantwoordelijkheid. Die gaat gepaard met een reeks verplichtingen. Zo moet de gemeente voor haar hele grondgebied actuele bestemmingsplannen hebben. Als zo’n plan ouder is dan tien jaar, kan een gemeente in het betreffende gebied geen vergunningen meer afgeven.De provincie kijkt van een afstand toe maar heeft wél diverse mogelijkheden om in te grijpen. Brabantsdagblad 24 februari 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?