zaterdag, maart 25, 2006

 

Geurhinder

In Veghel zijn plannen om de oude CeHaVE silo's te herbenutten voor woningbouw. Vooronderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk is. Nu rest alleen nog een geurcirkel die roet in het eten gooit. Lang hoeft dit niet te duren. De wetgeving op dit gebied gaat veranderen. De werkelijk overlast gaat een rol spelen en ook krijgt de gemeente zelf en vinger in de pap om een beslissing te nemen.

Mogelijk tweede leven voor lege silo’s in Veghel

Gerard van Asperen heeft een kant en klaar en, volgens hem, haalbaar plan voor woningbouw in betonnen Veghelse silo’s.

Mooi of lelijk. Dat zijn betrekkelijke begrippen. Het gaat hier om het collectieve geheugen van Veghel. Symbolen van het industriële verleden. Ze vormen een echt landmark en Veghel heeft er voor een belangrijk deel zijn identiteit aan te danken. Ik vind dat je in zo’n geval verplicht bent te kijken of je een nieuwe functie kunt bedenken voor dergelijke bouwwerken, als ze in onbruik zijn geraakt. Slopen is de gemakkelijkste oplossing.“Gerard van Asperen heeft een heldere visie op behoud van cultureel erfgoed. De Veghelse architect heeft een plan gemaakt voor vestiging van woningen en kantoren in de lege silo’s van Cehave aan de Noordkade. Het mengvoederbedrijf verplaatst zijn productie geheel richting de A50 en zou het vrijkomende terrein het liefst herontwikkelen voor woningbouw. „Daarop heb ik aangeboden vrijblijvend een plan te maken voor woningen in die lege silo’s. Dat mocht.“

Enthousiast

Van Asperen ging niet over één nacht ijs. Hij nam een constructeur in de arm om te laten doorrekenen of alles wel technisch realiseerbaar zou zijn. Met aannemer Jan van de Ven werd het plan op financiële haalbaarheid getoetst. In beide zaken kon een positief eindresultaat worden genoteerd. „Zowel de gemeente als Cehave is enthousiast.“ Maar het plan blijft nu al bijna anderhalf jaar steken op een probleem: de milieucirkel van Van Heeswijk Mengvoeders.„Zo lang Van Heeswijk daar zit, kunnen er aan de overkant van de haven geen mensen wonen. Ik hoop eigenlijk dat er deze nieuwe raadsperiode iemand opstaat die bereid is een oplossing te bedenken voor dit probleem. Anders gaat deze unieke kans voor Veghel verloren.“ Brabantsdagblad 25 maart 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?