zaterdag, maart 25, 2006

 

Idiote regels

Komst Prinses Margriet is onzeker

Het is nog maar de vraag of er ooit een horeca - en informatieboot in de Waal bij Druten komt te liggen. De onderhandelingen met Rijkswaterstaat verlopen moeizaam. „Er is een grote kans dat we geen vergunning krijgen“, zegt wethouder Tonnie van den Broek. „Al hebben we nog steeds geen definitief nee te horen gekregen. Tot die tijd blijf ik dan ook hopen op een ja.“ De plannen voor een horeca- en informatieboot ter hoogte van de Drutense veerstoep dateren van vier jaar geleden. Op de boot zou onder meer voorlichting gegeven worden over de Afferdense en Deestse Waarden. De Prinses Margriet, een schip dat nu nog illegaal in de Maas bij Grave ligt, zou hiervoor naar Druten komen.

Rijkswaterstaat deed destijds, aldus Van den Broek, niet moeilijk over de komst van deze boot, Vorig jaar mei kreeg Druten ruim zes ton subsidie voor het herinrichten van de veerstoep en de bouw van een aanlegsteiger voor passagiersschepen. Dat werk kan volgende maand, zoals gepland, van start gaan. Dankzij het binnenhalen van de subsidie leek ook de verhuizing van de Prins Margriet nabij. Maar Rijkwaterstaat beroept zich nu op de nieuwe richtlijnen in het kader van Ruimte voor de rivier. Die regels komen er op neer dat er geen nieuwe ‘obstakels’ mogen komen in het stroomgebied van de rivier. Dat zou een betere doorstroming bij hoogwater garanderen. Van den Broek „Ik snap er niks meer van. Zo’n boot heeft geen enkele invloed op de waterstand.

Het zijn idiote regels.“ Rijkswaterstaat houdt echter vooralsnog vast aan die regels. Dat de komst van de Prinses Margriet nog niet definitief van de baan is, komt omdat het ministerie van Verkeer en Watertstaat momenteel overweegt de regels te versoepelen. „De gemeente Druten zal het dus hogerop moeten zoeken“, zegt de demissionaire wethouder, „bij staatsecretaris Schultz van Haegen. Maar dat is een taak voor mijn opvolger.“ Zoals gezegd gaan de werkzaamheden op de veerstoep volgende maand wel gewoon van start. Er komen daar nieuwe verlichting, zitbanken, parkeerplaatsen, een fietsenstalling en een wachtruimte voor passagiers van het fiets- en voetveer. Met de aanlegsteiger wil Druten meer toeristen via het water naar het dorp en het Maas en Waalse achterland lokken. De werkzaamheden moeten eind augustus klaar zijn. Maar een kop koffie zal er voorlopig aan de Waal bij Druten niet te krijgen zijn. Delderlander 25 maart 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?