woensdag, maart 22, 2006

 

Lobby om het grote ILG geld gaat beginnen

Een Overijsselse burgemeester heeft met zijn gedeputeerde gesproken en weet er meer van.......

Dinkelland aast op 40 miljoen aan subsidies

De gemeente Dinkelland wil de komende jaren zo’n 40 miljoen euro binnenhalen aan zogeheten ILG-gelden. Daarmee kunnen projecten worden aangepakt in het kader van de vernieuwing van het landelijk gebied. Het rijk heeft daarvoor alle beschikbare subsidies in één pot gestopt: het Investeringsbudget Landelijk Gebied. De provincie Overijssel is verantwoordelijk gesteld voor de verdeling van dat geld. Hoeveel er voor Overijssel precies beschikbaar is, weet burgemeester F. Willeme niet, maar wel dat het om een ‘aanzienlijk bedrag’ gaat. Dat geld heeft de provincie beschikbaar voor de periode van 2007 tot 2013. ‘En Overijssel wil die pot ook graag verdelen’, weet burgemeester Willeme.

Vandaar ook dat de gemeente Dinkelland probeert om zoveel mogelijk ILG-geld binnen te halen. Daarbij werkt de gemeente samen met de omliggende gemeenten Oldenzaal, Losser en Tubbergen.Burgemeester Willeme beseft dat Dinkelland met een wensenlijst van 40 miljoen hoog inzet maar hij weet inmiddels ook al dat het om een ‘reëel bedrag’ gaat. ‘Waarmee overigens niet is gezegd dat ook alle aanvragen worden gehonoreerd’, houdt Willeme nadrukkelijk een slag om de arm. De burgemeester baseert zijn optimisme op het onderhoud dat hij heeft gehad met de verantwoordelijke gedeputeerde van de de provincie, P. Jansen.De ILG-gelden worden voornamelijk ingezet voor verbetering van de natuurlijke, landschappelijke en sociale samenhang alsook leefbaarheid van het platteland. Maar ook voor de (kleinere) kernen kan er een beroep op worden gedaan, bijvoorbeeld voor een Kulturhus.

De grotere kernen als Denekamp en Weerselo zijn uitgesloten. Al is het voor Ootmarsum niet uitgesloten dat ILG-geld kan worden aangewend voor bijvoorbeeld het masterplan. ‘Dit met het oog op de stimulering van het toerisme’, licht Willeme toe. ILG-geld voor bijvoorbeeld de tunneltjes onder de nieuwe rondweg in Weerselo is er niet bij, heeft Jansen al onverbiddelijk laten weten. Maar een project met betrekking tot spiritualiteit in de omgeving van ’t Stift, zoals een ‘hotelachtig iets om in retraite te gaan’ of voor ‘een oosterse geloofsleer’ is kansrijk. ‘Als we vandaag een plan indienen, hebben we morgen het geld’, weet Willeme van de gedeputeerde.In het najaar maakt de provincie duidelijk aan welke projecten ILG-geld wordt toegekend. Willeme dicht Dinkelland daarbij grote kans toe omdat ook erg belangrijk is hoe de co-financiering is geregeld. ‘In Dinkelland is dat voor een groot aantal project al rond’, stelt Willeme vergenoegd vast. Toch zal de gemeente tot het najaar nog flink moeten lobbyen richting de provincie. ‘Een mooie klus voor het nieuwe college’, aldus de burgemeester die er op wijst dat ook de Euregio nog een aantal miljoenen te verdelen heeft. Tubantia 22 maart 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?