dinsdag, maart 21, 2006

 

Ontwikkelingsplanologie

http://www.ruimtexmilieu.nl


Belangen, financiële risico’s en markt zijn in de ontwikkelingsturbo als relaties afgebeeld. Ze verbinden de drie P’s van ontwikkelingsplanologie: partijen, plannen en pecunia. Die verbinding komt tot stand door de vierde P: het proces.Ontwikkelingsplanologie is alleen tot een goed eind te brengen door een planmatige aanpak van het planningsproces. Het vereist een weldoordachte strategie bij de keuze van partijen, het samenbrengen van belangen, de realisatie van ruimtelijke en milieukwaliteit, de zoektocht naar investeerders en het aangaan van financiële risico’s.De elementen van de ontwikkelingsturbo zullen verschillende malen doorlopen moeten worden om tot het eindresultaat te komen: een rechtsgeldig ruimtelijk plan met een uitvoeringsprogramma en afspraken over de verdeling van de kosten. (bron: VROM, 2003)

Ontwikkelingsplanologie is een manier van werken die het uitvoeren van ruimtelijke plannen, visies en projecten centraal stelt. Kenmerken van ontwikkelingsplanologie zijn (VROM, 2004 en http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10343):
werken vanuit een gebiedsgerichte aanpak, met als doel het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het gebied als geheel;
samenwerken en concrete afspraken maken met de betrokkenen;
de verschillende deelprojecten in samenhang uitvoeren, bijvoorbeeld via een uitvoeringsprogramma of een projectenenvelop. Website Milieu en Ruimte.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?