maandag, april 24, 2006

 

Kans voor de Maashorst

Toch geld voor verbetering van landschap De Meierij

Boeren in het ruilverkavelingsgebied Sint-Oedenrode die grond beschikbaar stellen voor kleine landschapselementen als houtwallen en boomsingels, kunnen hiervoor binnenkort een vergoeding krijgen. Natuurbeheerder Brabants Landschap en de boerenorganisatie ZLTO werken daartoe aan een eigen subsidieregeling voor kwaliteitsverbetering van het agrarisch cultuurlandschap.Volgens de Brabantse milieugedeputeerde A. Moons komt er dit voorjaar uit de provinciekas ’een eenmalige bijdrage van meerdere miljoenen’, maar moet het precieze bedrag nog worden vastgesteld. De provincie stelt dit geld beschikbaar aan Brabants Landschap zoals eerder is gebeurd voor erfbeplanting bij boeren. De keuze voor het gebied ’Sint-Oedenrode’ is niet toevallig.

Het ligt in nationaal landschap Het Groene Woud en er hadden zich 280 boeren in 2003 aangemeld voor een subsidieregeling waarmee de provincie het Meierijse cultuurlandschap had willen beschermen tegen de gevolgen van de ruilverkaveling. Deze regeling waarvoor negen miljoen euro op de plank ligt, mag van de Europese Commissie niet worden uitgevoerd omdat volgens haar sprake is van ongeoorloofde inkomenssteun.„Het is onze bedoeling om hetzelfde doel nu te bereiken op een andere manier, die al wordt toegepast in de gemeente Etten Leur en straks ook elders in Brabant is te gebruiken. Zoals in de Maashorst en de Brabantse Delta in West-Brabant waar het agrarisch cultuurlandschap eveneens een impuls nodig heeft“, verklaren directeur J. Baan van Brabants Landschap en ZLTO-bestuurder H. van Ham.Hun regeling gaat bestaan uit een vergoeding van de grond die de boer inlevert voor landschapsontwikkeling en daardoor niet meer voor de productie kan gebruiken. Plus een onkostenvergoeding voor onderhoud van houtwallen en boomsingels in periodes van vijf jaar. Van Ham: „Door de boeren die eerder interesse hebben getoond hiervoor nu opnieuw te benaderen, willen wij ze bij de les houden.“Op voorlichtingsavonden in het ruilverkavelingsbied wordt binnenkort precies uit de doeken gedaan hoe de regeling van Brabants Landschap en ZLTO eruit ziet.

Totale omvang: 15.600 hectare: 4000 ha in het gebied Zijtaart-Vressel, 4200 ha in Liempde-Nijnsel en 7400 ha rond Schijndel. Bedreigd en deels verdwenen als gevolg van samenvoeging kavels: 297 km eeuwenoude kavelgrenzen, 83 km beplanting, 95 km zandpaden en 10 km zandruggen en bolle akkers. Subsidieregeling moet verdere sloop voorkomen.Ruilverkavelingsplan voorziet in aanleg van 200 ha nieuwe landschapselementen en uitbreiding natuurgebied met 400 ha, ontrokken aan de landbouw. Brabantsdagblad 24 april 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?