woensdag, april 12, 2006

 

Verplaatsing bedrijf

Provincie koopt plek megastal Westelbeers

De provincie koopt voor 600.000 euro de locatie aan de Straatsedijk bij Westelbeers waar de Oirschotse ondernemer B. Rijnen een megastal voor 8600 varkens had willen bouwen. Voor hetzelfde bedrag koopt Rijnen van de provincie vijf hectare landbouwgrond voor een nieuw varkensbedrijf aan de Van de Veldenweg bij Diessen, beter bekend als de landbouwontwikkelingslocatie Van Strijdhoven. Dat is de kern van de overeenkomst met Rijnen die het provinciebestuur gisteren publiek maakte, vijf weken nadat de Oirschotse PvdA-voorman R. Daenen hiervan gewag maakte in het Brabants Dagblad. Daarmee komt een einde aan de maatschappelijke opwinding over vestiging van de varkenshouderij tussen de Europees beschermde natuurgebieden Landschotse Heide en het beekdal van de Groot Beerze. Natuurbeheerder Brabants Landschap en buurtbewoners kondigden verzet aan tegen het plan van Rijnen.

Provinciebestuurder P. Rüpp stelt dat de provincie geen geld toelegt op de overeenkomst met Rijnen en er mogelijk financieel uitspringt als de aangekochte varkenslocatie aan de Straatsedijk wordt ingezet voor natuurontwikkeling rond de Groote Beerze waar op kosten van het ministerie van LNV een robuuste ecologische verbindingszone wordt aangelegd. Met Rijnen is volgens Rüpp afgesproken dat alle vergunningen voor diens varkensbedrijf bij Diessen op 1 juni volgend jaar moeten zijn afgegeven. Het gemeentebestuur van Hilvarenbeek heeft zijn medewerking hieraan toegezegd. De gedeputeerde acht het ’in hoge mate waarschijnlijk’ dat deze vergunningen stand zullen houden in een mogelijke juridische procedure daartegen.

MelkveehouderijMet de komst van Rijnen is de locatie Van Strijdhoven volgens Rüpp nagenoeg vol. Deze voormalige melkveehouderij bij Diessen werd al in 1999 door de provincie aangekocht om ruimte te bieden aan vier varkensbedrijven. Geen enkele boer hapte tot dusver toe.
Geen herhalingDe gedeputeerde ontkent dat de transactie met Rijnen precedenten schept voor toekomstige gevallen. „De kans op herhaling is buitengewoon gering. In Brabant zijn naast Rijnen naar schatting slechts vijf á zes agrarische ondernemers bij machte om om een dergelijk groot hypermodern miljoenenbedrijf uit de grond te stampen. We zijn met deze mensen in gesprek over vestiging op ontwikkelingslocaties die geschikt en beschikbaar zijn voor dit soort bedrijven. Proefprojecten met landbouwontwikkelingsgebieden in de Graspeel bij Zeeland, in Boxmeer, Sint-Anthonis en Bernheze moeten ons hierbij de weg wijzen“, aldus Rüpp. Brabantsdagblad 12 april 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?