maandag, mei 01, 2006

 

Herbouw Kasteel

Een voorbeeld

Kasteel Schagen

Hoektorens
Iemand, die de resten van het kasteel van Schagen uit de laatste decennia kent, weet dat er van het oude kasteel niets meer is overgebleven dan twee hoektorens van de voorburcht. In een van de torens was een museumpje ondergebracht, maar beide torens werden min of meer aan het zicht onttrokken door de bomen en struiken, die in een wat onduidelijk parkje groeiden. Aan die onduidelijkheid is nu dan definitief een eind gekomen, want er werden enige jaren geleden plannen ontwikkeld om het kasteel te herbouwen. Bij de Nederlandse Kastelen Stichting sloeg de schrik om het hart, getuige een vermelding in KasteelKatern van december 2000. Maar in Schagen is men kennelijk zeer voortvarend aangelegd, want voordat iemand het eigenlijk in de gaten had, is het kasteel in nog geen twee jaar inderdaad herbouwd.

Waardering voor nieuwbouw
Als je eenmaal bent gewend aan het feit van de nieuwbouw, begin je er zowaar nog waardering voor te krijgen ook. De nieuwbouw is inderdaad nieuwbouw en ziet er als zodanig uit. Getracht is de huidige bouw wat te laten lijken op wat er ooit gestaan heeft. En het moet gezegd worden, dat men er min of meer in geslaagd is om van het geheel iets aanvaardbaars te maken. In de nieuwbouw heeft de VVV onderdak gevonden, zodat velen de kans krijgen kennis te maken met het vernieuwde kasteel Schagen. De grote zaal van het kasteel wordt voor allerlei manifestaties verhuurd en op de bovenverdieping zijn hotelkamers ingericht.

Het is een manier * velen zullen het wellicht niet de goede vinden * om de resten van het kasteel te bewaren. Want aangenomen kan worden dat, als de nieuwbouw niet zou hebben plaats gevonden, de torens in een reeks van jaren alleen maar in kwaliteit zouden zijn achteruit gegaan. Op den duur zouden dan alle resten van kasteel Schagen verloren zijn gegaan. De twee torens zijn nu op een natuurlijke manier, zonder ze aan te tasten, in het geheel van de nieuwe voorburcht opgenomen en Schagen is een attractie rijker geworden.

http://www.absofacts.com/kastelen/data/schagenkasteel.shtml

Meer info:

http://www.landgoedrijsenburg.nl/plan/huis.html

Planbeschrijving
Het plan voorziet in de bouw van een woongebouw met in totaal 12appartementen in een vorm en architectonische uitstraling die refereert aanhet voormalige kasteel Vanwege de aanwezige archeologische resten van hetkasteel is bouwen op de oorspronkelijke locatie uitgesloten. Gekozen is vooren gespiegelde projectie van het gebouw ten opzicht van het poortgebouw. Hetgebouw bestaat uit 3 woonlagen met kap. Op iedere woonlaag zijn 4appartementen van circa 140 m² gesitueerd. In de kap bevinden zich een 12tal gastverblijven behorende bij de daaronder liggende appartementen. Hetgebouw is volledig onderkelderd ten behoeve van het parkeren en bergruimte.Het poortgebouw blijft gehandhaafd. De boerderij, het zomerhuis en dehooiberg zullen worden gerenoveerd of vernieuwd.


http://home.planet.nl/~dijkh287/kastelen/schagen/schagen.htm

In de negentiger jaren van de vorige eeuw is het plan geopperd tot deherbouw van het Slot Schagen. De burgemeester van Schagen, J. van deLangenberg heeft bij deze plannen een voortrekkersrol vervuld. Deze herbouwbetekent geen complete restauratie van het oorspronkelijke kasteel, wel zalhet oorspronkelijke uiterlijk tot basis dienen. Architect Wil Schagen, uitNieuwe Niedorp, heeft op verzoek van de Initiatiefgroep 'Slot Schagen' eenontwerp gemaakt met een verwijzing naar het verleden. Hierbij is gebruikgemaakt van een neostijl, die bewust verwijst naar de gotiek en een robuustmateriaalgebruik. Bij het geheel worden beide oorspronkelijke hoektorens inhet geheel geïntegreerd.Naast de Gemeente Schagen werd dit project mede gefinancieerd door deProvincie Noord-Holland, het Economisch Stimuleringsprogramma Kop & Munt,alsmede met fondsen en bijdragen. Het doel van dit project bestond uit dereconstructie van het voorplein en de slotgracht en het opnieuw optrekkenvan het slotgebouw.Overigens werden er veel bezwaren geuit, vooral door oudere Schagenaars. Hetvoornaamste punt van kritiek was, dat het voorgestelde bouwplan geen rechtdeed aan de historie van het kasteel. Veel mensen wensten dan ook dat hetkasteel in oorspronkelijke glorie zou worden herbouwd.In 2001 is een begin gemaakt met de bouwactiviteiten. Gedurende de beginfasehiervan zijn op het slotterrein door oudheidkundigen van de ArcheologischDiensten Centrum (ADC) uit Bunschoten opgravingen verricht. Talloze schervenvan gebruiksvoorwerpen en serviesgoed uit de 17e werden gevonden. Menontdekte ook dat de slotgracht zich zeker tot twee meter onder de huidigeTorenstraat uitstrekte. Daar zijn nóg oudere scherven gevonden, maar ooksporen van riet en beschoeiing.Naast deze vondsten zijn in 2002 ook de funderingen van de brugpijlers vande kolossale boogbrug gevonden, alsmede een oude kademuur en een keldertjeonder de oostelijke hoektoren.De realisatie heeft uiteindelijk in september 2002 plaatsgevonden. SlotSchagen werd op 5 september 2002 officieel geopend door de Commissaris vande Koningin van Noord-Holland de heer mr. H.C.J.L. Borghouts.

http://www.limburgsekastelen.nl/actueel.asp?ID=59

Plan voor herbouw kasteelhoeve
Dagblad De Limburger 07-09-05Er heerst optimisme bij de gemeente Landgraaf over de mogelijkheid totherbouw van de in 1965 afgebrande oude kasteelhoeve bij de ruïne van kasteelSchaesberg. Het college van burgemeester en wethouders is enthousiast overeen circa zeven miljoen euro vergend plan van Bouwinitiatief LambrichtsBouwmanagement uit Weert, zegt wethouder Wiel Heinrichs.De projectontwikkelaar wil de oude hoeve in dezelfde vorm, omvang en stijllaten terugkeren, zegt eigenaar Henk Lambrichts. Dat wil zeggen compleet mettoren boven de ingang en twee hoektorens. De hoektorens krijgenpyramide-achtige spitsen; die waren eerst ui-vormig. In de nieuwe hoevekomen veertien appartementen en even zoveel eensgezinswoningen,waarschijnlijk allemaal voor de verkoop.Lambrichts spreekt liever van nieuw- dan van herbouw. "Het wordt weliswaareen gebouw met een klassieke uitstraling, maar we gebruiken modernematerialen. We plegen geen geschiedvervalsing."Lambrichts dicht het project grote kans van slagen toe. Hij verwacht wel datMonumentenzorg formeel bezwaar aan zal tekenen, maar dat dit nietonoverkomelijk is. "Van echt archeologische waarde is alleen de -verrotte-paalfundering. Die willen we conserveren door er een nieuwe fundering overheen te laten steken. Zo hopen we de bezwaren te overwinnen."In de notulen van een recente vergadering van het Landgraafse college van Ben W staat dat wethouder Heinrichs overleg moet gaan voeren met Lambrichts'om te bespreken of dit plan niet alsnog gerealiseerd kan worden.'Een wat pessimistisch getoonzette passage, maar Heinrichs is zelf vol goedehoop dat het project wordt gerealiseerd. "We zitten alleen nog met eenfinancieel gat van paar honderdduizend euro doordat er nog een nieuweontsluiting moet komen naar de hoeve. Dat geld moeten we met alle betrokkenpartijen en een eventuele subsidiegever kunnen dichten."





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?