donderdag, mei 04, 2006

 

Niet naar LOG

Kukelende hanen vrees buurt

Bewoners van D’n Heihoek in Gassel zien niet zitten dat het pluimveebedrijf Classens zich er vestigt. Ze vrezen overlast van kukelende hanen en fijnstof. Het pluimveebedrijf is nu nog te vinden aan de Torenstraat aan de andere kant van Gassel, maar wil daar weg. Groeien kan de ondernemer er niet meer, en dat is wel de wens van eigenaar Freek Classens. „We hebben 26.000 kippen en hanen, dat worden er een kleine 40.000. We groeien, maar worden zeker geen megabedrijf. Zelf hoopt hij – als alle procedures zijn verlopen – binnen vier jaar op de nieuwe plek te zitten.

Als het aan de bewoners ligt, komt het zo ver niet. In een brief aan de gemeente Grave en de provincie Noord-Brabant hebben ze al te kennen gegeven de verplaatsing niet te zien zitten. „Niet omdat we tegen boerenbedrijven zijn“, zegt Monica Boschman, woordvoerster namens de buurt. „Die zitten hier al. Als die willen uitbreiden, dan ligt het niet voor de hand dat we bezwaar maken. Maar we hebben het hier over een bedrijf dat op een andere plek al overlast veroorzaakt. Straks krijgen we veel vliegen bij warm weer, 3500 kukelende hanen, fijnstof, stankoverlast en verlies van uitzicht.“Dat mensen last kunnen hebben van het bedrijf, bestrijdt Classens niet. Ook al zitten de dieren binnen, de hanen kun je horen, zegt hij. „Zelf vind ik die overlast beperkt. Maar er is sprake van geluid, we hebben geen rozenkwekerij.“Classens produceert broedeieren voor leghennen, „Die eieren gaan naar een broederij, waar ze worden uitgebroed. De leghennen die je dan krijgt, leveren de eieren die in de winkels liggen.’Niet alle buurtbewoners zijn tegen het plan van Classens. Tien hebben een petitie ondertekend, drie niet. „De meesten vinden dat het bedrijf hier niet thuishoort, maar dat het naar een landbouwontwikkelingsgebied moet“, zegt Boschman.

Zo’n gebied waar boerenbedrijven worden geconcentreerd, ligt tussen Langenboom en Zeeland. Classens wordt niet enthousiast van die geopperde optie. „We willen juist dat ons bedrijf geïsoleerd ligt. Als ik het verplaats naar een landbouwontwikkelingsgebied en er vestigen zich meer pluimveebedrijven, dan kunnen we last krijgen van overdraagbare ziektes. Dat willen we natuurlijk niet.“ Volgens hem is het probleem van de tegenstanders het ‘klassieke nimby-verhaal’. „Not in my backyard.“ Gelderlander 4 mei 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?