donderdag, mei 04, 2006

 

Nieuwe Landgoederen in Veghel

Landgoed keert terug in Veghel

Er is een reële kans dat er binnen de gemeentegrenzen van Veghel nieuwe landgoederen komen. Er zijn drie particuliere initiatieven voor dergelijke woonvormen in Eerde, Erp en Boerdonk. De gemeente is in principe positief. Veghel - De nieuwe landgoederen zouden moeten komen aan de Vogelenzang in Erp, de Meerbosweg in Boerdonk en aan de Zandkuilen in Eerde. Het gaat volgens wethouder Jan Kerkhof om drie afzonderlijke initiatieven van particuliere inwoners van de gemeente. „Het heeft dus niks te maken met de happy few of nieuwe rijken die hier hun kans schoon zien iets groots te bouwen in het buitengebied.“ De plannen voor de nieuwe landgoederen zijn gebaseerd op deprovinciale notitie ’Rood voor Groen -nieuwe landgoederen in Brabant’.

In deze notitie stelt de provincie een aantal voorwaarden voor nieuwe woningen in het buitengebied. Op grote aaneengesloten percelen zouden volgens Kerkhof zelfs twee of drie nieuwe landhuizen kunnen komen.Uitgangspunt is daarbij dat er een flinke bijdrage wordt geleverd aan de realisatie van de zogenaamde nieuwe natuur. De provincie stelt als ondergrens een perceel van tien hectare, dat voor een belangrijk deel moet worden ingericht als bos of andere natuur. Het gebied moet ook grotendeels toegankelijk zijn voor recreanten. De provincie verwijst in de eigen notitie naar oude landgoederen, zoals die te vinden zijn rond steden als Den Bosch, Breda en Bergen op Zoom.„Dit kan natuurlijk niet overal. De plannen moeten passen in de structuurvisie en er moet een meerwaarde zijn voor de omgeving“, somt Kerkhof op. Wat dat aangaat ziet de wethouder de plannen in Eerde als de meest kansrijke. „Die zijn ook het meest concreet. In dat gebied bij de Vlagheide is recent nog een negentiende-eeuwse boerderij gerestaureerd en een andere teruggeplaatst. Als we daar met de inrichting van een nieuw landgoed de beeldwaarde van dat gebied kunnen herstellen, waarom zouden we daar dan niet in meegaan?“

Bouwvergunning

Kerkhof verwacht nu dat de drie initiatiefnemers hun plannen verder uitwerken en terugkomen voor een bouwvergunning. „Wij beoordelen dan of er een kwalitatieve winst geboekt kan worden, met een positieve grondhouding.“ Als de gemeente akkoord is, moet de provincie ook nog een ’verklaring van geen bezwaar’ afgeven voor de bouw van landhuizen in het buitengebied. Nieuwe landgoederen zijn door de provincie bedacht als stimulans voor de ontwikkeling van ’nieuwe natuur’. De provincie wil incidentele bouw van landhuizen in het buitengebied toestaan, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
De belangrijkste voorwaarde is de inbreng van minimaal tien hectare grond die grotendeels toegankelijk wordt voor recreanten en deels wordt ingericht als natuurgebied. Brabantsdagblad 3 mei 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?