maandag, mei 29, 2006

 

Ontwikkeling LOG's

Inzetten op versnelde duurzame ontwikkeling intensieve veehouderij

De intensieve veehouderij in Brabant kan zich sneller ontwikkelen in een duurzame richting. Daarom moet de verplaatsing van veehouderijen uit gebieden met natuur- en landschapswaarden en uit kernranden versterkt worden. Er komt een proef met drie landbouwontwikkelingsgebieden (LOG). Deze dienen als proeftuin met een uitstraling en stimulans voor de gelijktijdige ontwikkeling van andere LOG's. De provincie Noord-Brabant, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, de Stuurgroep Dynamisch Platteland, de Brabantse Milieufederatie en de gemeente Gemert-Bakel zijn dit overeen gekomen tijdens het werkbezoek van staatssecretaris Van Geel van milieu aan Gemert-Bakel.

Naast de realisatie van de landbouwontwikkelingsgebieden en de verplaatsing van intensieve veehouderijen uit extensiveringsgebieden, moet ook de duurzame ontwikkeling van intensieve veehouderijen verder bevorderd worden. De ondernemingen moeten bij de bedrijfsvoering aandacht hebben en gestimuleerd worden voor duurzaamheid. Er worden een aantal proeven gestart. Daarbij gaat het ondermeer om de inzet van luchtwassers. Ook willen de partijen bij de reconstructie de procedures rond de verlening van vergunningen en procedures op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu versnellen.

De provincie Noord-Brabant ondersteunt de plannen met een bedrag van ruim 2 miljoen in de jaren 2006 en 2007. Er wordt personele capaciteit
beschikbaar gesteld voor het team dat zich richt op de ontwikkeling van de
LOG's en de ondersteuning van de proefprojecten op het gebied van o.a.
mestverwerking, energiebesparing, economische versterking en luchtwassers. Bij onderzoek op het gebied van luchtkwaliteit, zal aangesloten worden op het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Het Rijk brengt personele capaciteit en kennis in vanuit onder andere de Wageningen UR. Ook zal worden aangesloten op de initiatieven van het Rijk voor een stimuleringsregeling voor gecombineerde luchtwassers en een onderzoeksprogramma voor luchtwassers. Naar verwachting zal er nog dit jaar een gecombineerd wassysteem worden opgenomen in de Regeling ammoniak en veehouderij. Daarnaast wordt momenteel gewerkt aan een stimuleringsregeling. Deze regeling wordt naar verwachting nog in 2006 opengesteld. Gemeenten en provincie gaan sterker inzetten op het stimuleren van duurzame ontwikkelingen en het op gang brengen van de afwaartse beweging.

Gemeenten zullen nadrukkelijker werk gaan maken van het intrekken van ongebruikte vergunningen. Verder zien gemeenten mogelijkheden om het verplaatsen van intensieve veehouderijen te stimuleren door mogelijkheden voor "ruimte voor ruimte"-woningbouw in ruil voor sloop van stallen - te gaan benutten. De ZLTO investeert in de ontwikkeling en de verspreiding van kennis. Het Brabant Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) pakt samen met de provincie en andere partijen een aantal belangrijke onderwerpen op, zoals bijvoorbeeld "Nieuwe wegen". Dit project stimuleert innovaties bij jonge ondernemers. Ook wordt gewerkt aan een project over duurzame energie en mestvergisting. De Brabantse Milieu Federatie (BMF) wil de versnelde duurzame ontwikkeling zoveel mogelijk stimuleren en ziet deze, vanuit milieu-invalshoek, als uitermate
noodzakelijk. Tenslotte stelt de provincie middelen beschikbaar voor een goede landschappelijke inpassing en inrichting van de LOG's.

Volgens de partijen en overheden die bij de reconstructie en de vernieuwing van het landelijk gebied betrokken zijn, is er na de vaststelling van de reconstructieplannen een kans om een kwaliteitsimpuls te geven aan de ontwikkeling van de intensieve veehouderij in Brabant. Het doel is de intensieve veehouderij te ontwikkelen tot een sector die een sterke economische factor blijft die produceert binnen maatschappelijke en omgevingsrandvoorwaarden. De uitdaging is economische ontwikkeling te combineren met een afname van de milieudruk en een verbetering van de leefbaarheid.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?