dinsdag, juni 13, 2006

 

Biodiesel

Brabant wil biodiesel in Polen telen

Biodiesel die in Polen wordt gewonnen uit koolzaad en wilgen, in een samenwerking tussen Brabantse ondernemers en Poolse boeren. Het provinciebestuur ziet er serieuze kansen in. Binnen afzienbare tijd wil het een proef doen met deze vorm van ’energieteelt’.De provincie wil twee ton uittrekken voor de proef. Die moet een Pools-Brabants netwerk opleveren, dat zorgt voor het verbouwen van de gewassen, de verwerking van de daaruit gewonnen olie en de afname van de biobrandstof.

De Poolse provincie Wielskapolska komt het eerst in aanmerking. Noord-Brabant heeft daar al langer betrekkingen mee.Het is een van de projecten waarmee het provinciebestuur bio-energie wil stimuleren. Het vindt deze vorm van energie een structurele oplossing voor de klimaatproblematiek. Bovendien ziet het mogelijkheden voor de Brabantse economie.„In Polen ligt veel landbouwgrond braak“, verklaart een woordvoerster van de provincie de keuze om in dit geval internationaal te gaan. „In Brabant zelf wordt de grond in beslag genomen door de teelt van hoogwaardige gewassen voor consumptie. Het is de moeite waard om uit te zoeken of deze vorm van internationale samenwerking iets oplevert.“De techniek om uit koolzaad of wilgentakken olie te winnen en die vervolgens als brandstof te gebruiken wordt steeds verder verfijnd. Op de Technische Universiteit Eindhoven is al een prototype van een verwerkingsinstallatie gemaakt.

Beperkt

De provincie Noord-Brabant probeert al enkele jaren duurzame energie te stimuleren, evenals besparing op de energie uit fossiele brandstoffen. Het moet de uitstoot van het ’broeikasgas’ CO2 terugdringen. De resultaten zijn tot dusver zeer beperkt. Met nieuwe projecten, ten koste van twee miljoen euro, willen Gedeputeerde Staten nu een groter effect bereiken.Al vanaf het begin loopt door Provinciale Staten echter een scheidslijn op dit punt. Er zijn twee kampen: het ene heeft twijfels over de zin van de inspanningen, het andere wil juist extra actie.

Afgelopen vrijdag bleek dat in een commissievergadering opnieuw. PvdA, SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie/SGP vinden twee miljoen te karig om meer resultaat te boeken. De VVD vindt het genoeg, het CDA houdt zich nog op de vlakte. Gedeputeerde Onno Hoes hoort volgende week in de Staten of de politiek miljoenen meer wil besteden en waar dat dan moet worden gehaald.

Gedeputeerde Staten willen twee miljoen spenderen aan projecten die energie besparen of duurzame energie stimuleren:In totaal vijf ton gaat naar twee regio’s in Brabant voor de opwekking van energie uit grof groenafval (geen GFT).Ook vijf ton is bedoeld om telers, producenten en gebruikers van biobrandstof bij elkaar te brengen.Voor de financiële ondersteuning van lokale en regionale energieprojecten (zoals mest) ligt drie ton klaar. Twee ton gaat naar een proef met ’bio-energieteelt’ in Polen.Voor de subsidiëring van koude/warmteopslag is een ton beschikbaar.Twee keer twee ton willen GS besteden aan energiebesparende maatregelen in bestaande huizen, zowel van corporaties als van particulieren. Brabantsdagblad 12 juni 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?