zondag, juni 04, 2006

 

Ecovilla

Reduceren belasting van de aarde

Ecovilla is een initiatief van energie maatschappij Essent en DHV. Zij weten als geen ander dat het huidige niveau van energie consumptie niet kan voortduren. Als alle mensen op deze aarde zouden leven zoals wij in het westen dan zouden er vier aardes nodig zijn om ons van voedsel en energie te voorzien. We noemen dat "foodprint 4". Omdat de meeste mensen op aarde ver onder "footprint 1" leven is het totaal nog min of meer in evenwicht. Echter landen als China en India verwesteren in snel tempo en zullen binnen afzienbare tijd "foodprint 1" benaderen of zelfs overschreiden. De uitdaging voor de toekomst is om de "footprint" van de gemiddelde wereldburger op of onder de 1 te houden. Essent/DHV willen middels het voorbeeldproject Ecovilla hier aan werken. De kern van het project is een woongemeenschap van 4 keer 40 bewoners. De nieuwste technieken worden ingezet om de "footprint" maximaal te reduceren. Denk daarbij aan een energie nul woning, hergebruik van grijs (bad) en zwart (toilet) water en het exploiteren van een gezamelijke groente, fruit, kruiden tuin. Als streekmanager ben ik gevraagd om medewerking te verlenen om een geschikte locatie te vinden.

NB: in het verleden hadden deze initiatieven een hoog wollen sokken gehalte. De focus was op sociale en milieu aspecten terwijl de economische kant "vies" was. Tegenwoordig kijkt men daar anders tegen aan. Als projecten met een positief gevolg voor sociale en milieu aspecten bovendien economisch rendabel zijn dan zullen ze sneller van de grondkomen is de redenering. De verguisde projectontwikkelaars van vroeger gaan dan de kar trekken. We noemen dat de "triple P" aanpak waarbij de P's van Planet (milieu), People (sociaal) en Profit (economie) allen postief zijn.

Ecovilla is dus geen eenmalig project maar beoogd een voorbeeld project te zijn wat economisch voordeel opleverd voor de bewoners en de ontwikkelaar waardoor het veelvuldig gekopieerd gaat worden.


Voor meer informatie zie:
www.ecovilla.eu

Earthship

Een initiatief met veel raakvlak met Ecovilla is het Earthship concept. Het is een bijzondere wijze van bouwen van een woning die dertig jaar geleden in Amerika ontstaan is. Inmiddels zijn er een duizendtal earthship woningen ter wereld. Het bijzondere is dat de woningen niet op gas licht en water aangesloten worden en van afval materiaal gebouwd worden. Het basis principe is de warmte/koude buffer. Denk aan een kelder waarin de temperatuur stabiel is op ongeveer 12 graden celcius. Door maximaal gebruik te maken van zonne-instraling in de winter en zonne-instraling in de zomer te reduceren en door een dikke 'muur' van oude auto banden en zand te maken half in de grond en half boven de grond weet men een stabiele temperatuur te creeren van ongeveer 17 graden celcius. Zonnepanelen en een kleine windmolen zorgen voor de benodigde stroomvoorziening. Regenwater wordt opgevangen, gefilterd en na gebruik hergebruikt. Als je googled met de zoekterm 'earthship' dan krijg je veel voorbeelden te zien:

http://www.google.nl/search?q=earthship&hl=nl&lr=&rls=GGLC,GGLC:1970-01,GGLC:nl&start=10&sa=N

Een mooi voorbeeld van hoe een Earthship gebouwd wordt is:

www.earthpower1.com

Een ondernemer heeft de streekmanager Peel & Maas gevraagd medewerking te verlenen een geschikte locatie te vinden. Hij wil samen met zijn echtgenoot een basis Earthip bouwen. Het earthship wordt onder zijn supervisie gebouwd door 'ontspoorde' jeugd. Denk aan dropouts van scholen met opvoed problemen. Tevens wordt samengewerkt met een ROC. Deze stellen docenten en studenten beschikbaar die de techniek binnen het Earthship voor hun rekening nemen. Denk aan technische voorzieningen zoals licht en water. In het basis Earthship gaat de ondernemer met zijn gezin wonen. Vervolgens worden er per jaar twee nieuwe Earthships gebouwd die verhuurd gaan worden als vakantiewoning.

De basis financiering moet komen uit de vergoeding voor de opvang en begeleiding van de ontspoorde jeugd en de verhuur van de vakantiewoningen. Een mooi voorbeeld van een 'groene' ondernemer die ook nagedacht heeft over de P van Profit.


Meer weten over andere vormen van Natural Building? Ga dan naar:

http://www.greenhomebuilding.com/natural_building.htm

Ecoparkgaia:

http://www.ecoparkgaia.nl/






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?