zondag, juni 18, 2006

 

Geurhinder

Geurhinder is een belangrijke reden waarom veel initiatieven op het patteland niet van de grond kunnen komen. De reconstructie wil graag ontwikkelingsruimte bieden aan ondernemers maar is daarbij afhankelijk van andere wetten en regels zoals de nieuwe wet 'geurhinder en veehouderij'. Hierna volgt informatie over de stand van zaken.

Van Geel houdt vast aan aparte geurnormen voor concentratiegebiedenStaatssecretaris

Van Geel van Milieu houdt vast aan zijn voornemen om voor concentratiegebieden en niet-concentratiegebieden aparte geurnormen op te nemen. Volgens Van Geel is het onderscheid gebaseerd op een aangetoond significant onderscheid in geurbeleving voor verschillende groepen geurgevoelige objecten.
Ven Geel schrijft dat in een nota aan de Tweede Kamer naar aanleiding van van het verslag 'Regels inzake geurhinder vanwege tot veehouderijen behorende dierenverblijven (Wet geurhinder en veehouderij)'. Daarin gaf een meerderheid van de Tweede Kamer aan tot één landelijk norm in de nieuwe stankwet te willen komen.Het wetsvoorstel staat toe dat de ten hoogste toegestane geurbelasting in concentratiegebieden hoger is dan in niet-concentratiegebieden. Om praktische redenen is de normstelling echter uitgedrukt in een grootheid die de geurbelasting weergeeft. Bij het bepalen van dat niveau dient echter niet de geurbelasting bepalend te zijn, maar de geurhinder die de geurgevoelige objecten moeten accepteren.Uit onderzoek blijkt een significant onderscheid in geurbeleving voor enkele groepen geurgevoelige objecten. Bepaalde groepen geurgevoelige objecten in een concentratiegebied ondervinden bij een gelijke geurbelasting minder geurhinder dan objecten in niet-concentratiegebieden. Een gemiddelde inwoner van het Veluwse buitengebied waardeert geur als minder hinderlijk dan die inwoner van het Friese buitengebied. Daarnaast is het onderscheid tevens van belang voor de veehouderijsector, omdat het de uitbreidingsmogelijkheden biedt op de locaties waar de uitbreidingsmogelijkheden nodig en aanvaardbaar zijn, aldus Van Geel.Zie voor meer informatie de site van VROM.
Ministerie van VROM, 15/06/06





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?