zaterdag, juni 10, 2006

 

Vlagheide

Provincie: geen motorcrossbaan bij Vlagheide

Een motorcrossbaan past niet bij de voormalige Schijndelse vuilstort De Vlagheide of de directe omgeving daarvan. Dat stelt zowel de provincie als haar adviesorgaan, de Provinciale Planologische Commissie (PPC), in hun reactie op het Masterplan Vlagheide.Dit is opgesteld door de drie gemeenten waarvan de grens tegen de oude stortplaats ligt: Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode. De gemeenten schetsen daarin de ontwikkelingen die in dit gebied de komende twintig jaar kunnen plaatsvinden. Een van de doelstellingen is te voorkomen dat Schijndel en Veghel aan elkaar groeien.

Het initiatief ligt met name bij de bewoners en belanghebbenden. Eerder dit jaar dienden zij al 38 projectvoorstellen in. Zo wordt gedacht aan een zorg- en recreatiecomplex voor ouderen en mindervaliden, op de plek van twee voormalige munitieopslagplaatsen bij De Vlagheide. Ook een golfbaan is genoemd en, tot tweemaal toe, een motorcrossterrein. De provincie ziet echter niets in een combinatie van een crossbaan met zorgbungalows, een recreatiecomplex en golf. Faliekant tegen Toch zei de Schijndelse wethouder Bart Claassen donderdagavond dat het college van B en W vóór de komst van een motorcrossbaan is, ’mits deze aan verschillende voorwaarden voldoet’.

In de raadsvergadering toonden enkele partijen zich echter faliekant tegen de komst van een motorcrossbaan. De PvdA probeerde het initiatief met een motie uit het masterplan te schrappen, maar de motie werd afgewezen. „We moeten niet nu al voorstellen uitsluiten“, zei onder anderen Claassen. „Bovendien werkt de houding van de provincie waarschijnlijk remmend genoeg“, aldus Simon Welte van Algemeen Belang Schijndel. InitiatievenOp zich is ’Den Bosch’ positief over het masterplan voor Vlagheide, maar de provincie vraagt zich wel af of het voldoende houvast biedt voor de beoordeling van initiatieven. De drie gemeenten vinden dat echter iets voor het vervolg en willen niet nu alles tot in detail vastleggen. Behalve van de provincie hebben ze inmiddels vijftien reacties op het plan gehad. Zo vrezen de Schijndelse bedrijven Van Swaay en Den Ouden in dit gebied dat zij in hun bedrijfsvoering geremd worden.

De gemeenten zeggen echter toe dat ’nieuwe functies de bestaande niet mogen hinderen’. VoorkomenDe Dorpsraad Eerde wil juist voorkomen dat agrariërs belemmerd worden en dat het een natuurgebied wordt, zonder intensieve recreatie en bebouwing. Campings en golfterreinen zijn volgens de dorpsraad in deze omgeving in voldoende mate aanwezig. Eindshovensdagblad 10 juni 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?