zaterdag, augustus 26, 2006

 

Kennnisloket

Het onderwijs is de laatste jaren drastisch veranderd. Leren door doen is het devies. ROC de Leijgraaf loopt daarin voorop. Met hulp van CERES-gelden werd in samenwerking met Fitland in Mill een leer-werk omgeving gecreëerd waarbij leerlingen 'life' leren en ervaring opdoen. Aanstaande maandag wordt Workplaza in Uden geopend. Weer een nieuwe stap in deze nieuwe ontwikkeling. Zeven ondernemers starten een bedrijf binnen de muren van wat vroeger een school was. De bedrijven worden bemand door leerlingen onder supervisie van deze ondernemer.

ROC de Leijgraaf is ook doende met de ontwikkeling van een kennisloket. Nieuwe en bestaande ondernemers kunnen daar terecht met vragen. Deze vragen kunnen zeer divers zijn. Bijvoorbeeld met een financiële, technische of marketing achtergrond. Tijdens mijn werk van stimuleren van sociaal-economische zaken kom ik veel vragen tegen op het gebied van wet en regelgeving en ruimtelijke ontwikkeling. Voor bestaande kennisloketten elders in Brabant en het nieuw te ontwikkelen loket in Noord-Oost Brabant nog een blinde vlek. Op mijn initiatief breng ik drie Brabantse kennisloketten bijelkaar en probeer invulling te geven aan dit hiaat.

Het idee is een netwerk te organiseren van ex wethouders en gemeente/provincie ambtenaren die op vrijwillige basis via de bestaande kennisloketten en het nieuw te ontwikkelen loket inzetbaar zijn om ondernemers van dienst te zijn en vooruit te helpen.

ROC de Leijgraaf breid leren in de praktijk uit.


ROC De Leijgraaf, met onder meer vestigingen in Cuijk en Mill, gaat zijn studenten nog meer dan voorheen in praktijksituaties opleiden voor een beroep.Er worden plannen ontwikkeld voor de oprichting van nieuwe praktijkleercentra in onder meer Oss, Uden en Cuijk.Marc Veldhoven, voorzitter van het college van bestuur van De Leijgraaf, maakte dat deze week bekend bij de opening van het nieuwe studiejaar. In een praktijkleercentrum krijgen studenten met echte arbeidssituaties te maken. Een goed voorbeeld daarvan is het hotel Dormylle in Mill. Daar ontvangen studenten van de opleiding horeca en toerisme echte gasten in een echt restaurant. Ook verzorgen ze de overnachting van de gasten in het hotel. Het regionaal opleidingencentrum werkt nu op vergelijkbare basis aan een ‘talentencampus’ bij het stadion van voetbalvereniging TOP Oss. Verder wordt er nagedacht over de oprichting van een praktijkhotel en een supermarkt in de regio Oss, over een praktijkleercentrum bij het nieuwe ziekenhuis in Uden, en over een vergelijkbaar project rond het thema gastvrijheid, horeca en recreatie in Veghel. Zorgleerpark Sterckwijk, dat gepland is op een te ontwikkelen terrein tussen de A73 en Beugen, wordt een gezamenlijk project van De Leijgraaf en ROC Nijmegen. Het project in Mill, waar De Leijgraaf samenwerkt met sport- en gezondheidscentrum Fitland, is in oktober 2005 gestart. Peer van Summeren, directeur van De Leijgraaf, is daar heel tevreden over. „Zeker nu het aantal hotelkamers fors is uitgebreid, is hotel Dormylle voor ons een ideale praktijksituatie. De studenten lopen er individueel stage, maar krijgen er ook groepsgewijs praktijkles, bijvoorbeeld aan de balie. Soms zijn er wel tachtig studenten aan de slag.“ Volgens Van Summeren gaan het komende schooljaar ook studenten meelopen in de aangrenzende kliniek ViaSana. „Wij gaan voor het eerst studenten opleiden in de richting verpleging. Voor die praktijksituaties kunnen we ook in Mill terecht.“ De Leijgraaf zit ook op het vinkentouw waar het ontwikkelingen in Cuijk betreft. „Wij vinden de plannen om op het voormalige Homburgterrein een leercentrum te beginnen, heel interessant. En ook de jachthavenplannen (waterpark Dommelsvoort, red.) houden wij goed in de gaten. Onze horeca-afdeling in Cuijk barst uit haar voegen en dat soort projecten zijn ideaal voor ons“, aldus Van Summeren. Gelderlander 25 augustus 2006.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?