zaterdag, augustus 19, 2006

 

Novacultura

Herbouw cultuurhistorische gebouwen

In reconstructiegebied Peel & Maas hebben een aantal initiatiefnemers plannen om verloren gegane cultuurhistorische gebouwen te herbouwen. Bijvoorbeeld kasteel 't Juffere in Oploo en kasteel Frisselstein in Veghel.


In het verleden werden en nog steeds worden dit soort initiatieven door professionals meestal als niet gewenst beschouwd en worden termen als "Anton Pieck", "valse nostalgie", "retro-pand", "namaakoptrekje" en "geschiedvervalsing" gebruikt. De moderne overheid stelt de wensen van burgers steeds meer centraal. Het gevolg is dat herbouw van cultuurhistorische gebouwen bespreekbaar is geworden. Dat neemt niet weg dat er stromingen zijn. Kiest men voor een 'getrouwereplica' of voor 'historischgeïnspireerd' met eigentijdse elementen? Of zijn beide stromingen naast elkaar mogelijk?

Op 27 september a.s. organiseert het streekhuis Peel & Maas in samenwerking met adviesbureau Past2Present-Archeologic uit Woerden een rondetafeldiscussie over dit onderwerp. Het doel is na te gaan of er draagvlak is voor herbouw van cultuurhistorischegebouwen en te leren van de inzichten van de aanwezige experts en bestuurders.


Links
http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/01/herbouw-kastelen.html
http://www.gaypnt.demon.nl/div/ocw.html
http://www.nrc.nl/columns/woensdag/article256442.ece
http://www.heuvelrugnieuws.nl/archief/2004/maand200404/hn20040419a.htm
http://archeonet.nl/index.php?itemid=8590
http://www.kasteelgracht.nl/

Voorbeelden
http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/05/herbouw-kasteel.html
http://www.refdag.nl/artikel/1273494/Utrechts+landgoed+krijgt+kasteel.html





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?