donderdag, september 07, 2006

 

Grave gaat strijd aan met regels

Als een dakkapel per ongeluk 2 centimeter groter wordt dan gepland, moet daar dan een hele procedure op los gelaten worden? Als het aan Grave ligt niet.Althans, dat vindt burgemeester Wilma Delissen van die gemeente. De raad moet er later nog over beslissen, maar Delissen is in ieder geval vastbesloten om in haar gemeente de strijd aan te gaan met het teveel aan regels, tegenwoordig beter bekend als ‘de paarse krokodil’. „Die dakkapel is een voorbeeld. Maar het is ook één zijde van de medaille. Want waar de regels met voeten worden getreden, moeten we ook echt gaan optreden.“ Waar het eenvoudiger kan, weet Delissen nog niet precies. Maar waar dat kan, moet dat ook gaan gebeuren. Ter voorbereiding staan er in elk geval twee zaken op de agenda: een evaluatie van het handhavingsbeleid van de afgelopen jaren en het doorlichten van de Algemeen Plaatselijke Verordening. Als voorbeeld van de nieuwe aanpak denkt Delissen aan het ‘Boekels Model’, zo genoemd naar de gemeente Boekel die inmiddels landelijk beroemd is vanwege een drastische vereenvoudiging van het grote aantal ambtelijke regels.

Delissen wil een dezer dagen een keer afreizen naar Boekel om zich daar over de aanpak van die gemeente te laten voorlichten. Hoewel het hele idee nog in de kinderschoenen staat, heeft Delissen al wel een paar ideeën. „Het afschaffen van de precariorechten bijvoorbeeld. Die houden in dat je moet betalen wanneer je iets doet op of boven gemeentegrond. Zo kost het ophangen van een vlag boven grond van de gemeente 18 euro. Maar om dat te regelen ben je door alle ambtelijke inzet die daar voor nodig is, een veelvoud van dat bedrag kwijt. Afschaffen dus.“Nog een idee: „Waarom moet je iedereen die een boom in zijn tuin wil kappen daarvoor een vergunning aan laten vragen.

Je zou ook een lijst met beschermde bomen in onze gemeente kunnen maken. Alle andere bomen, waar mensen en hun omgeving bijvoorbeeld echt last van hebben, mogen gekapt worden. Daar hoort dan wel een herplantingsplicht bij.“Het vereenvoudigen van de regels houdt volgens Delissen niet in, dat de Gravenaren zich meer kunnen gaan permitteren. „Nee, het moeten geen Belgische toestanden worden. Wie over de schreef gaat, wordt aangepakt.“ Gelderlander 7 september 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?