zaterdag, september 02, 2006

 

Versvanhetlandkar



Aanleiding

In het verleden werd voedsel lokaal geproduceerd. Door geavanceerde verpakkingmethodes en transportsystemen is de gemiddelde lengte van de voedselketen in honderd jaar tijd opgelopen van enkele kilometers naar duizenden kilometers. Servicegerichte Supermarkten willen geen nee verkopen en zullen er dus voor zorgen dat groenten jaarrond aangeboden worden. Niet veel mensen realiseren zich dat zomergroenten in de winter vaak letterlijk 'ingevlogen' moeten worden. Het gevolg is dat een op de drie vrachtwagens op de Nederlandse wegen voedsel transporteren. Ons consumptiepatroon is van invloed op de lengte van de files op de Nederlandse wegen. Transport van 1 kilogram voedsel, dat van enkele duizenden kilometers ver aangevoerd wordt, veroorzaakt ongeveer drie kilo kooldioxine, een broeikasgas wat van invloed is op het klimaat. Wat we eten is van invloed op onze leefomgeving.

De weg terug naar lokaal geproduceerd voedsel (localproduce)

Veranderen van ingesleten patronen is weerbarstig. Denk maar aan de waarschuwingen op een pakje sigaretten en het effect wat dat heeft. Op dit vlak moeten nieuwe wegen ingeslagen worden. Een voorbeeld is het stimuleren van biologische voeding door de overheid met enkele miljoenen subsidie. Zonder medewerking van de schakels in de voedselketen zijn dergelijke initiatieven gedoemd te mislukken. De overheid is dan ook afhankelijk van supermarktketens zoals bijvoorbeeld Plusmarkt die Maatschappelijke Verantwoord willen Ondernemen (MVO) en daarom de consumptie van biologisch voedsel stimuleren.

Versvanhetlandkar

Samen met Hans Weima van de zelfoogsttuin in Vortum Mullem en Piet Verbeeten Plus-Supermarkt ondernemer in vierlingsbeek, Overloon en Tegelen onderzoekt het Streekhuis of we kunnen komen tot een microvoedselketen. De supermarkt plaatst een Versvanhetlandkar. Hans zal dagelijks de kar van verse groenten en kruiden voorzien die dus enkele uren voordat ze gekocht worden geoogst zijn. Dat heeft als voordeel dat de producten lekkerder en gezonder zijn. Ze hoeven immers niet (te) groen geoogst te worden om enkele dagen transport te 'overleven'. Door voor de groenten van Hans te kiezen eet men automatisch weer met het seizoen mee. Dat is niet alleen lekkerder, gezonder en goed voor de leefomgeving maar ook voor de portemonnee!

Voorbeeldwerking

Door een eenvoudig logistiek en financieel afhandeling systeem te kiezen proberen we er voor te zorgen dat zowel Hans als de supermarkt blijvend voordeel hebben. Dat is een voorwaarde voor de 'levensduur' van het systeem. Als we dat te pakken hebben kan het idee uitgerold worden. Eerst naar de andere winkels van Piet. Dan eventueel naar collega Plus ondernemers van Piet.

Zie ook:

http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/09/super-wil-groenten-uit-de-buurt.html

http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/02/zelfoogst-moestuin.html

http://www.plussupermarkt.nl/


Beleidsnota Biologische landbouw

Zowel de Nederlandse overheid als de Europese Unie vinden de groei van de biologische landbouw een belangrijke ontwikkeling. Biologische landbouw is onmiskenbaar de meest milieu- en diervriendelijke vorm van landbouw die we kennen. Bovendien levert de continue zoektocht van de biologische boer naar methoden om ziekten en plagen in de hand te houden, de bodemvruchtbaarheid te verbeteren en vitale, krachtige gewassen te telen, ook veel waardevolle kennis op voor de gewone landbouw. De biologische bestrijdingsmethoden in de gangbare glastuinbouw zijn daar een voorbeeld van.


De overheid heeft gekozen voor een marktstimulerend beleid. De biologische sector heeft meer toekomst met een stevige consumentenvraag en retailers en producenten voor wie biologische producten meer dan een niche zijn, dan met het tot in lengte van jaren subsidiƫren van de productie. Op initiatief van de overheid is een werkgroep opgericht, de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw, waar alle marktspelers actief samenwerken op basis van harde toezeggingen voor te leveren inspanningen.


Klik hier voor de beleidsnota Biologische Landbouw van het ministerie van LNV

Zoektermen keywords : microvoedselketen , micro voedselketen , micro-voedselketen , microfoodchain , micro-foodchain , micro foodchain






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?