zaterdag, november 04, 2006

 

900 project ideeen

Peeldialoog

Een groep van zo’n veertig mensen uit alle maatschappelijke sectoren staat in de startblokken om provinciegrens-overschrijdende projecten te ontwikkelen die de Peel sociaal-economisch moeten versterken. Ze doen dat onder de vlag van stichting De Peelcompagnie. Hun activiteit is De Peeldialoog gedoopt.

De Peelcompagnie is van oorsprong (eind 2004) een onderonsje van enkele mensen uit het Venrayse bedrijfsleven. Die zagen ontwikkelingen als Brainport (Eindhoven) en Greenport (Venlo) en stelden zich de vraag: hoe kan de Peelregio, die daar precies tussenin ligt, haar eigen kansen benutten?
Er kwamen contacten met de Heidemij en de provinciebesturen van Brabant en Limburg. Een jaar geleden besloten de Peelgemeenten het idee van De Peelcompagnie te steunen: Aan Brabantse zijde zijn dat Deurne, Asten, Someren, Gemert-Bakel en Laarbeek en in Limburg Venray, Meijel, Horst aan de Maas, Sevenum, Maasbree, Helden en Nederweert. Burgemeester Hans Smulders van Meijel leidt de club. Burgemeester Gerard Daandels van Deurne zit in het bestuur in zijn hoedanigheidals bestuurder van het regionaal samenwerkingsorgaan SRE. Deurnes wethouder Henk Kerkers is als adviseur in het stichtingsbestuur opgenomen. En er is een werkorganisatie van elf mensen uit het bedrijfsleven en de lagere overheden.

Vorige week is de Peeldialoog officieel van start gegaan op een bijeenkomst in Meijel, waar ruim zestig mensen uit alle maatschappelijke geledingen met wel negenhonderd ideeën kwamen aanzetten voor de leefbaarheid en de versterking van de sociaal-economische levensvatbaarheid van het gebied. Rijp en groen door elkaar; van ’een levend museum waar de pioniersgeest van de regio te beleven valt’ tot seniorenopvang in boerderijen en allerlei toeristische en recreatieve plannen.
De werkorganisatie van De Peelcompagnie zet nu alles op een rijtje en hoopt volgende week een programma op poten te hebben waarmee een ’ontwerpatelier’ van zo’n veertig creatieve en onafhankelijke geesten uit de regio aan de slag kunnen om er uiteindelijk haalbare projecten uit de destilleren.

En één ding staat daarbij voorop: niemand wordt geacht zich iets van de provinciegrens aan te trekken. De provincies kunnen we niet opheffen, maar we kunnen wel zo veel mogelijk samenwerken, luidt het devies van De Peelcompagnie. Eindhovensdagblad 4 november 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?