zaterdag, november 11, 2006

 

Dutch Food Experience


Dutch Food Experience center maakt onderdeel uit van een groter plan "Poort Van Veghel". Een plan met veel ambitie wat o.a. blijkt uit een artikel in het Eindhovensdagblad wat hierna volgt.

Voor meer info klik op:
http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/01/veghel-food-experience.html

Bedrijfsleven Veghel bovenaan lijst Brabant

Veghel is de aanvoerder geworden van het Brabants economisch elan. Dit blijkt uit het jaarlijks Toplocatiesonderzoek van het opinieweekblad Elsevier. De Oost-Brabantse gemeente schoot in het onderzoek als een komeet omhoog van de 24ste plaats in 2004 naar de vierde in 2005. Aan kop gaat wederom Haarlemmermeer (regio Schiphol).

Den Bosch daarentegen zakte van de vijfde naar de elfde plaats. Het Bureau Louter uit Delft, gespecialiseerd in ruimtelijk economisch onderzoek, beoordeelt de gemeenten op een aantal economische prestaties zoals werkgelegenheid, groei van het aantal arbeidsplaatsen, groei van de economie, productiviteit, starters, opleidingsniveau, enzovoort.„Natuurlijk ben ik heel trots“, reageert P. van Dieperbeek, wethouder economische zaken van Veghel. „Maar ik ben vooral trots op ons bedrijfsleven. Het succes is te danken aan de hele goede samenwerking in deze regio.“Het prestatieoverzicht blijft altijd een relatief verhaal, gebaseerd op een aantal onderzochte meetpunten. Die prestaties zijn afgezet tegen het aantal inwoners tussen 15 en 65 jaar waardoor gemeenten van verschillende grootte met elkaar vergelijkbaar zijn. Een stad als Eindhoven staat weliswaar op de 14e plaats (drie geklommen), in absolute bedragen zal deze stad ongetwijfeld de grootste economische bijdrage leveren.

Brabants ’geweld’

Opvallend is wel het Brabants ’geweld’ binnen de Top-50. Van de eerste 15 plaatsen worden er zes ingenomen door Brabantse steden. In 2004 waren dat er maar drie. Vooral West-Brabant komt met Moerdijk (5), Breda (7) en Oosterhout (10) sterk op.Belangrijke katalysator van het economisch elan in Oost-Brabant is de A50. Rijdend over deze nieuwe snelweg is de dynamiek zichtbaar. Vooral bij Veghel wordt een hoogwaardige locatie - de Poort van Veghel - ontwikkeld die ruimte biedt aan 12.000 m² kantoren en 29.000 m² voor detailhandel.

Stadsgewesten

De prestaties van Den Bosch leveren deze keer een gemengd beeld op. Op de ranglijst van sterkste binnensteden bekleedt Den Bosch de tweede plaats, na Maastricht. Hier is geen vergelijking met 2004. In de top-40 van beste kantoorlocaties staat het centrum van Den Bosch (inclusief Paleiskwartier) op de vierde plaats (na Den Haag, Rotterdam en Arnhem). Ook als de kantoorpotentie van de hele gemeente wordt bekeken is Den Bosch met een zesde plaats de sterkste Brabantse gemeente. Op één van de belangrijkste ranglijsten van het jaarlijkse onderzoek is Den Bosch echter gezakt. Dat betreft de lijst die de meetlat legt langs de kernsteden van 32 stedelijke agglomeraties, de zogeheten stadsgewesten. Den Bosch stond drie jaar op rij op de eerste plaats en is nu naar de vierde gezakt, na Zwolle (1), Breda (2) en Venlo (3), maar nog voor Eindhoven (5). Als verklaring wordt gegeven dat steden als Den Bosch eind jaren negentig bovengemiddeld profiteerden van de zakelijke dienstverlening en automatiseringsbranche. Daar is afgelopen jaren enigszins de klad ingekomen.„Het is natuurlijk niet leuk zo’n eerste plaats te verliezen“, reageert burgemeester T. Rombouts van Den Bosch. „Van de andere kant, je kunt het ook vergelijken met voetbal. Als je drie jaar op rij de competitie wint, kun je eens wat lager eindigen. Van belang is wel dat je op allerlei gebieden in de voorhoede zit en dat is met Den Bosch het geval.“ Volgens Rombouts zorgt vooral het Paleiskwartier met zijn gemengde invulling voor de sterke positie van Den Bosch. „De mensen denken misschien dat dat gebied af is, maar we zitten er pas op de helft. Er staat daar nog enorm veel te gebeuren.“ Rombouts noemt de hogeschool Avans. „De Kunstacademie groeit hard en blijft in dat gebied. De hogeschool heeft ook besloten dat de afdeling bouwkunde in Den Bosch blijft. Voor de levendigheid ’s avonds willen we er ook nog een flinke publiekstrekker bij. Een megabioscoop komt steeds dichterbij.“

Werkloosheid

Tilburg speelt in de ranglijsten van Elsevier geen leidende rol binnen Brabant. Op het onderdeel werkloosheid scoort de stad met een percentage van 7,4 echter het beste. Bij de andere Brabantse steden ligt de werkloosheid hoger. Uit de uitsplitsing naar werkloosheid onder laag-, midden- en hoogopgeleiden blijkt dat in Tilburg vooral de laagopgeleiden veel beter aan de bak komen. Wethouder H. Janssen van economische zaken is daar wel tevreden over. „We hebben de afgelopen jaren duidelijk op twee sporen ingezet, zowel in kennisintensieve werkgelegenheid als in werkgelegenheid waarbij de handjes moeten wapperen. Vooral dat laatste lukt erg goed. We moeten de logistieke dienstverlening dus geen negatief imago aanpraten. Die biedt aan de onderkant van de arbeidsmarkt veel werkgelegenheid.“De complete onderzoeksresultaten zijn te vinden in Elsevier van deze week of op de website van Bureau Louter.http://www.bureaulouter.nl

1. Haarlemmermeer (2004: 1)2. Zwolle (8)3. Goes (2)4. Veghel (24)5. Moerdijk (19)6. Barendrecht (4)7. Breda (6)8. Assen (15)9. Venlo (11)10. Oosterhout (10)11. Den Bosch (5)12. Nieuwegein (12)13. Oud-Beijerland (47)14. Eindhoven (17)15. Gorinchem (3)31. Etten-Leur (35)32. Oss (20)35. Tilburg (27)47. Bladel (45)Bron: Elsevier/Bureau Louter Eindhovensdagblad 11 november 2006





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?