vrijdag, november 17, 2006

 

Veerman in Mill

Minister in huifkar door Mills platteland

Landbouwminister Cees Veerman is gisteren in gemeente Mill en Sint - Hubert komen kijken hoe het staat met de reconstructie van het platteland. „We moeten niet zeuren, dat is niet de goede houding. Er is geld zat.“
Minister Cees Veerman (Landbouw) zingt het lied ’t Brabantse land mee met kinderen van basisschool De Schare uit Sint-Hubert. Gisterochtend was hij in Mill en Sint-Hubert om te kijken naar projecten in het kader van de herindeling van het platteland.

„Dat is wel een ministersauto“, wordt er gegiecheld in het publiek als een dikke Audi het terrein van André en Wilma Relou in Mill oprijdt. Minister, nog maar een paar dagen, Cees Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, stapt uit. Volgens een strakgepland tijdschema bezoekt hij tot de lunch verschillende plattelandsprojecten in de gemeente. Bij de rondleiding over het terrein van Relou komt aan het begin van Veermans bezoek meteen al een probleem van de reconstructie aan de orde. Eerst was het een boerenbedrijf, nu hebben ze er FF Pauze: horeca. De familie loopt tegen problemen aan voor het verkrijgen van een vergunning.De projecten vertegenwoordigen de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. In de enorme kas van de familie Delpeut in Langenboom wordt gesproken over glastuinbouw in Limburg. Bij natuur- en recreatiegebied De Kuilen komt Zeeland aan de orde. Volgens de reconstructieplannen van Den Haag moet het platteland van Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Utrecht opnieuw worden ingericht. Een van de plannen is de concentratie van grote intensieve veehouderijen op enkele daarvoor aangewezen gebieden, zoals de Graspeel in Mill. Ook natuur, recreatie en leefbaarheid hebben een rol toebedeeld gekregen in de reconstructie. Bij de opening van een dassentunnel onder de Wanroijseweg in Sint-Hubert wordt Veerman verrast met een immens kinderkoor van basisschool De Schare uit Sint-Hubert. De minister dirigeert ze door de tonen van ’t Brabantse land en zingt uit volle borst mee.

De weg terug naar het bedrijf van Relou wordt afgelegd in een treintje op zonne-energie. In de voorste wagon wordt Veerman ondervraagd door Geert Verstegen van de Brabantse Milieufederatie. Dan is het werkbezoek afgelopen en stapt Veerman weer in zijn auto. Een ministersauto. Nog wel.In gemeenschapshuis De Jachthoorn (Wethouder Lemmenstraat 13) in Sint-Hubert is tot en met donderdag 23 november de tentoonstelling Vitaal Platteland te zien. Gelderlander 16 november 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?