zaterdag, december 16, 2006

 

Cleanergy Wanroij

Cleanergy helpt leden goedkoop van mest af

Gemiddeld genomen staken de leden van de coöperatie Agro Kracht ruim vijftienduizend euro in de nieuw te bouwen mestvergistingsinstallatie. Een flink bedrag, dus het vertrouwen in succes moest er vooraf wel zijn. En terecht, blijkt intussen in de praktijk. Twee bestuurders van de coöperatie vertellen enthousiast over hun project Cleanergy dat een investering van drieëneenhalfmiljoen euro vergde. Cleanergy is genomineerd voor de ZLTO Initiatiefprijs 2006.
In de kantine annex kantoorruimte beslaan een tafel en een bureau bijna de gehele ruimte. Op het bureau van bedrijfsleider Mark van Dommelen staat een computer met een beeldscherm waarop je het productieproces in de installatie kunt volgen. Met enige regelmaat klinkt er een doordringend signaal ten teken dat er ergens iets hapert. Bij toerbeurt veren de bestuurders Anton Nabuurs (36) en Wilbert Egelmeers (45) uit hun stoel om met wat drukken op toetsen de zaak op orde te brengen. Het bestuur van Agro Kracht in Wanroij: met van links naar rechts Antoon Nabuurs, secretaris, Eric Verbruggen, vicevoorzitter, Ton Peters, penningmeester, Mark van Mill, bestuurslid enWilbertEgelmeers,voorzitter.

Nabuurs, zelf melkveehouder, is secretaris van de coöperatie Agro Kracht die begin 2005 ontstond uit de in 1999 gevormde vereniging. Een initiatief indertijd opgepakt door vijftig boeren. ,,De leidraad mestverwerking van voormalig gedeputeerde Van Geel gaf ons geen andere mogelijkheid dan op het bedrijventerrein te bouwen. Dit omdat we een gezamenlijk initiatief hadden, in tegenstelling tot de installaties van individuele boeren. De leidraad was een sturingsmiddel voor de ruimtelijke ordening.”
Klein beginnenHuub Nooijen, indertijd voorzitter van de afdeling Wanroij-Landhorst, nam de handschoen op en begon zijn missie om tot een gezamenlijke coöperatie te komen. Wat begon als een kleinschalig project in het kader van een landbouwontwikkelingsplan, groeide uit tot een volwassen initiatief. Nooijen slaagde erin om de geworven leden enthousiast te maken en te houden. Na het nodige voorwerk en geploeter om de vergunningen te verkrijgen, keurde de Raad van State de plannen die op bezwaren uit de buurt stuitten, in tweede instantie goed. In augustus vorig jaar begon de bouw in december leverde de transporteur de eerste mest voor verwerking.
VertrouwenVarkenshouder Egelmeers is sinds begin dit jaar voorzitter van Agro Kracht. Net als de andere bestuursleden steekt hij wekelijks behoorlijk wat tijd aan de in een stichting ondergebrachte coöperatie. Drie bestuurders besteden er per week vijftien tot twintig uur aan en dat was vooraf niet ingecalculeerd. ,,We zijn hier ook regelmatig om te leren, we willen immers het optimale resultaat uit de installatie halen. Een keer per week evalueren we met een paar man de gang van zaken en bespreken we de leerpunten. Cleanergy zal en moet een succes worden. Dat willen we niet alleen uit zakelijk oogpunt, we willen ook het vertrouwen van de leden niet beschamen.’’ Dat zal overigens ook niet gebeuren, want afgezien van de gebruikelijk kinderziektes loopt de installatie prima.
Duitse akkerbouwersNabuurs: ,,We draaien op volle toeren, zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag. De capaciteit waar we vergunning voor hebben is 36.000 ton. Daarin zit tienduizend ton aan co-producten die 90 procent van de energie opleveren. De mest zetten we in feite slechts om in 10 procent van de opgewekte energie. Het restproduct zetten we intussen af naar Duitse akkerbouwers die de snelwerkende mest die rijk is aan mineralen, graag aanwenden.” Zo kan Cleanergy de kosten van mestafzet die het laatste jaar door de nieuwe mestwet de pan uitrijzen, beperken. Doordat rundveemest op de markt is gekomen en akkerbouwers aanvankelijk mestvrees hadden, ontstond een spanning die prijsopdrijvend werkt, aldus Nabuurs.

,,Op jaarbasis produceren we 8500 megawatt, een gemiddeld gezin verbruikt 330 Kwh dus wij voorzien in de stroombehoefte van ongeveer 2500 gezinnen. Waar het ons om gaat is natuurlijk dat de kosten voor mestafzet van onze leden zo laag mogelijk uitkomen. Ons streven is zelfs het punt te bereiken dat onze boeren hun mest gratis kwijt kunnen.’’
Moderne coöperatie,,Maar voor het zover is, hebben we nog wel wat schulden weg te werken. Van het geld dat we nodig hadden voor de bouw van de installatie is een deel gefinancierd met risicodragend kapitaal en daar betalen we fikse rente voor. Het zal duidelijk zijn dat we die leningen zo snel mogelijk kwijt willen’’, legt Egelmeers uit. De dertig leden zijn zeer tevreden over het functioneren van hun moderne coöperatie. Nabuurs: ,,In ons ledenbestand komen we alle leeftijden tegen, dus ook oudere boeren. Om goed en snel te communiceren hebben leden die nog geen internet hadden, daar intussen allemaal voor gezorgd en een e-mailadres aangemaakt. Heel handig voor onze bedrijfsleider en de transporteur om het ophaalschema bekend te maken. Maar ook voor de communicatie natuurlijk. Vanaf het begin hebben we onze leden steeds geïnformeerd, ook al tijdens de bouw. We organiseerden toen inloopmiddagen om de leden betrokken te houden. Ook na de bouw blijven we de leden voorzien van informatie.’’
Nabuurs: ,,Niet alle leden hebben destijds ingetekend voor al hun mest en dat vinden zij intussen natuurlijk wel jammer. En er zijn natuurlijk ondernemers die afzagen van deelname. Maar we hebben geen ruimte om uit te breiden, dus spijtoptanten kunnen we niet helpen.’’ Voorzitter Egelmeers: ,,De zeggenschap over onze coöperatie blijft overigens te allen tijde in handen van de leden, dat hebben we waterdicht afgetimmerd. Het ledenaandeel kan alleen worden overgedragen aan een mestproducerend bedrijf en met goedkeuring van het bestuur.’’ Het bestuur van Agro Kracht is er trots op dat hun coöperatie een nominatie kreeg voor de ZLTO Initiatiefprijs. Egelmeers: ,,Door de resultaten die wij bereiken tonen we aan dat samenwerking, ook in nieuwe tijden, best in de vorm van een coöperatie gegoten kan worden
(bron www.ZLTO.nl)





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?