maandag, december 18, 2006

 

Geld voor platteland

Zak Haags geld voor Brabants platteland

Het provinciebestuur mag de komende zeven jaar 360 miljoen euro rijksgeld uitgeven aan verbetering van het Brabantse platteland. Het leeuwendeel hiervan, 236 miljoen, gaat naar de natuur.

De overeenkomst over de financiële injectie wordt vandaag ondertekend door minister Cees Veerman van LNV (Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit) en de Brabantse gedeputeerde Paul Rüpp (ruimtelijke ontwikkeling). Aan deze geldstroom is een provinciale bijdrage van bijna 88 miljoen gekoppeld. Provinciale Staten hebben zich afgelopen vrijdag voor dit bedrag garant gesteld, nadat Veerman donderdag groen licht kreeg van de Tweede Kamer. Het parlement had tot het laatste toe moeite met het uit handen geven van zeggenschap over besteding van rijksgeld aan de provincies. De investeringafspraak voor het platteland vloeit voort uit de Wet Inrichting Landelijk Gebied die 1 januari aanstaande in werking treedt. Andere provincies tekenen vandaag eenzelfde overeenkomst met de minister van LNV. ,,Dit is een ongekende ontwikkeling. Nooit eerder konden we over zoveel rijksgeld beschikken“, verklaart Rüpp die namens Brabant enige jaren met Veerman over geld heeft onderhandeld.

Aanvankelijk rekende de provincie op een miljard uit Den Haag voor de reconstructie van het buitengebied, maar dat bleek onhaalbaar. Veerman kwam met 309 miljoen euro voor Brabant over de brug. ,,Maar het laatste half jaar hebben we daar nog 51 miljoen bij weten te krijgen“,zegt Rüpp.

Eindeloos gepraat Hoewel ook nu vastligt waar het rijksgeld naar toe gaat en de provincies regelmatig verantwoording moeten afleggen over de besteding hiervan, betekent de overeenkomst tussen Veerman en de provincies een breuk met het verleden. Toen werd vaak eindeloos onderhandeld tussen het ministerie van LNV en de provincie over subsidies voor het buitengebied die uit verschillende potjes kwamen.

NatuurbeheerdersVanaf 1 juli 2007 krijgen de natuurbeheerders Brabants Landschap en Natuurmonumenten hun volledige subsidie voor grondaankopen in de ecologische hoofdstructuur, de ruggengraat van de Brabantse natuur, rechtstreeks van de provincie. Tot nu toe ontvangen zij de helft van het rijk. Staatsbosbeheer, de andere grote natuurbeheerder, blijft alleen zaken doen met het ministerie van LNV. Buiten het vandaag getekende contract om, gaat er nóg meer geld naar het Brabantse buitengebied. Zo komt voor plattelandsontwikkeling 47 miljoen euro Europees geld vrij, mits provincie en rijk daar samen minimaal hetzelfde bedrag bijleggen.

Extra middelen

Hierbovenop komt de provincie vóór de Statenverkiezingen van 7 maart zelf nog met extra middelen voor het buitengebied. Een deel daarvan is inmiddels toegezegd, zoals 59 miljoen euro voor verplaatsing van intensieve veehouderijen uit kwetsbare gebieden. Ook is meer Brabants geld nodig om de nog ontbrekende gronden binnen de ecologische hoofdstructuur in 2012 in plaats van 2018 te kunnen hebben aangekocht.

235,9 miljoen gaat naar natuur (aankoop, inrichting en verbetering).46,5 miljoen voor de landbouw, zoals glastuinbouw, ruilverkaveling en inrichting vanontwikkelingsgebieden voor de intensieve veehouderij.14,5 miljoen is bestemd voor het opruimen van vervuilde grond en vervuild rivierslib. 4,8 miljoen gaat naar nationaal landschap Het Groene Woud. 4,5 miljoen gaat naar de recreatie (voor het oplossen van knelpunten in fiets- en wandelroutes).En 54 miljoen vloeit voort uit bestaande verplichtingen die al eerder zijn aangegaan.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?