zaterdag, december 09, 2006

 

Kleine kernen

’Geen geld voor kleine kernen’

De provincie steekt geen cent in de sociale ontwikkeling van het platteland, aldus de Vereniging Kleine Kernen Brabant. Daar moet verandering in komen. Dertig miljoen- zou een mooi begin zijn.Provinciale Staten buigt zich op 15 december over het Investeringsbudget landelijk gebied. Het is de bedoeling dat de provincie een kleine negentig miljoen euro bijdraagt aan de ontwikkeling van vooral natuur (60 miljoen), maar ook van landbouw en recreatie. Het rijk steekt hier ruim 300 miljoen euro in voor Brabant.

„Geld voor sociaal-economische ontwikkeling en sociaal-culturele initiatieven op het platteland ontbreekt volledig“, zegt Wim van Lith uit Vorstenbosch. De voorzitter van de Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant is teleurgesteld. Voorzieningen op het platteland staan nog steeds onder druk, en daarmee de leefbaarheid.Op 22 april 2005 namen de Staten een breed gesteunde motie aan, waarin GS de opdracht kreeg om meer geld beschikbaar te stellen voor de sociale ontwikkeling van het platteland. Ook zou de Vereniging Kleine Kernen structureel bij de plannen voor het platteland betrokken moeten worden. Daar is niets van terechtgekomen, aldus Van Lith.

De provincie zou minimaal 30 miljoen euro moeten steken in de sociale ontwikkeling van het platteland, de helft van wat zij nu in landbouw wil investeren. Dat kan volgens de voorzitter gefinancierd worden uit de opbrengst van de verkoop van internet- en kabelactiviteiten van Essent, waar de provincie grootaandeelhouder van is. Daarnaast moet provincie met rijk onderhandelen voor extra geld. Van Lith: „Met investeren in landbouw red je het platteland niet. Ook recreatie en toerisme houdt een keer op.“ Voor het platteland zijn volgens hem kleinschalige initiatieven broodnodig. De vereniging heeft een lange lijst met mogelijkheden op het gebied van onder meer zorg, persoonlijke en zakelijke dienstverlening, ambacht en nijverheid. Nu lopen dergelijke initiatieven vaak vast, omdat ze wringen met de gemeentelijke bestemmingsplannen en het provinciaal beleid. „Kleinschalige zaken worden in de algemene regelgeving voor grote bestemmingsplannen gegoten, compleet met zaken als waterplannen en habitat-richtlijnen. Dat is voor een kleine ondernemer niet te doen. De Brabantse ondernemersgeest moet meer ruimte krijgen“, aldus Van Lith. De vereniging zou op het provinciehuis graag met één portefeuillehouder te maken hebben. De bal wordt, als het zo uitkomt, heen en weer gespeeld, aldus Van Lith. Gedeputeerde Luijendijk wil een en ander eerst afstemmen met zijn collega-gedeputeerden.

Kleine kernen
Noord-Brabant telt 198 kleine kernen met maximaal 5000 inwoners.Het gaat in totaal om 400.000 mensen, 16 procent van de Brabantse bevolking.Er zijn nu 111 dorpen aangesloten bij de Vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant.Doelstelling van de vereniging is het stimuleren van activiteiten die de leefbaarheid op het platteland vergroten. Brabantsdagblad 5 december 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?