donderdag, januari 25, 2007

 

Leefbaarheid Linden

Linden (gemeente Cuijk) is ideaal om in te wonen, maar zonder auto is het minder

De inwoners van Linden zijn heel tevreden. Rust, ruimte en saamhorigheid maken van het dorp een
ideale plek om te wonen. Met dank aan de auto.
Linden, een dorp van 270 inwoners en 97 woningen. Ondanks het ontbreken van winkels en andere voorzieningen, is het er heel goed wonen, zo zeggen de bewoners in een enquête. Linden is het probleem van de voorzieningen voorbij. De 270 inwoners van het bijna geheel door water omzoomde dorp hebben zich er bij neergelegd dat het te klein is voor een winkel of een huisarts. Als ze maar een babbel kunnen maken in het drukbezette gemeenschapshuis bijvoorbeeld.

Voor alle andere voorzieningen nemen ze de fiets of de auto. Want de Lindenaar is bovenal mobiel.Het is een van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek naar de leefbaarheid in het dorp. De resultaten werden gisteren aan het gemeentebestuur van Cuijk gepresenteerd, dat dit onderzoek binnenkort bespreekt. Een enquête onder de bevolking, gevolgd door bijeenkomsten, heeft geleid tot een dorpsontwikkelingsplan. Dorpsraad en gemeente gaan daarmee aan de slag, zo is de bedoeling.Linden is een dorp met veel gemeenschapszin. Dat blijkt uit de rapportcijfers van de inwoners zelf. Gemeenschapszin krijgt een 8, net als woongenot. Veiligheid scoort een dikke 7. Het dorp scoort hoog ondanks dat er bijna geen voorzieningen zijn.

Dat komt volgens de onderzoekers van Onderzoeksinstituut PON doordat de meeste inwoners niet in Linden zijn geboren of opgegroeid. Dat geldt voor 80 procent van de Lindenaren. ‘Men is naar Linden verhuisd voor die eigenschappen van het dorp (rust, ruimte en saamhorigheid)’, aldus het rapport. Zolang het dorp die eigenschappen behoudt, blijft het de ideale plek om te wonen. En neemt de Lindenaar de auto voor school, werk, sport en arts.Ook voor de Lindenaar zal de ouderdom met gebreken komen. „Dan zal hij verhuizen“, zegt Sjaak Cox, onderzoeker. „Dat blijkt uit de enquête.“ Tonnie Jacobs, voorzitter van de Dorpsraad Linden is daar niet zo zeker van. „Als je de oudere mensen spreekt, zeggen ze dat ze toch het allerliefst in het dorp zouden willen blijven.“Is alles verder koek en ei in Linden? Toch niet. Als het om de economische vitaliteit gaat, zijn de Lindenaren minder eensgezind. Er zijn dorpsbewoners die wel brood zien in de plassen rondom. Die de toerist wel van dienst willen zijn met een natje en een droogje. Andere dorpsbewoners vinden de rust belangrijker. Gelderlander 23 januari 2007.

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?